Ta bort veck och vikmärken

Guider 13 sep 2011

Revor, skrapmärken, veck och vikmärken är vanliga i äldre fotografier, och hanteras bäst med en kombination av Lagningspenseln och Klonstämpeln. Filtret Damm och repor gör detaljerna lite mjukare, så lägg till en lagermask med knappen i Lagerpaletten, zooma in och använd en svart pensel för att rädda detaljer i viktiga områden som exempelvis ögon. För att reparera saknade hörn, lägger du till ett nytt lager och använder Klonstämpeln för att lägga till detaljerna. Lägg till eventuella justeringslager ovanför detta.

01 Duplicera och zooma
Skapa ett nytt lager och zooma in till 100% med Cmd/Ctrl+Opt/Alt+0. Håll ner Spacebar och klicka och dra till där problemen börjar.

02 Punktlagningspenseln
Tryck på ”J” för att välja Punktlagningspenseln och använd [ och ] för att ändra på penselns storlek efter behov. Se till att Alla lager är ibockat i Alternativraden.

03 Lagning
Klicka nu på en liten sektion av revan och fortsätt klicka längs med den för att se resultatet. Vi behöver flera försök för att ta bort revan, men resultatet är ändå inte helt bra.

04 Ångra flera
Vi använder Ångra flera Cmd/Ctrl+Opt/Alt+Z för att ångra vårt lagningsarbete, och försöker istället med Klonstämpeln, där vi först samplar med Opt/Alt.

05 Kloning
Klonstämpeln fungerar mycket bättre för vissa bilder, så använd den ibland för att långsamt arbeta bort revorna, och se till att sampla om ofta från närliggande områden.

06 Ta bort smuts och repor
Skapa en sammansatt kopia med Cmd/Ctrl+Opt/Alt+Shift+E och kör Filter>Brus>Damm och repor. Radie 6 och Tröskelvärde 16 gör ofta jobbet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.