Reparera revor med Klonstämpeln

Guider 31 maj 2010
Reparera revor
Reparera revor

Förutsatt att det finns tillräckligt med oskadade områden, är det enkelt att reparera revor, veck och skrapmärken.

Öppna en skadad fil i Photoshop eller Elements. Gamla bilder lider ofta av diverse skador, som kan ha orsakats från årtionden av dålig behandling. Om det finns oskadade områden i närheten som kan ge material för en reparation, bör det dock inte vara några problem att laga dem.

Du skulle kunna beskära bort hela delar av den skadade ytan, vilket hade gett dig mindre att reparera, men processen är ändå densamma. Först lägger vi till ett lager ovanför bakgrundslagret, väljer Klonstämpeln och aktiverar alternativen ”Justera” och ”Alla lager” i alternativraden. Klona alltid på ett separat lager.

[Alt]/[Option]-klicka på en oskadad del i närheten av skadan. Detta bestämmer samplingspunkten för verktyget. Aktivera sedan [Caps Lock] för att göra muspekaren till ett kikarsikte och flytta den till det skadade området. Avaktivera [Caps Lock] så att du kan se hur stor penseln är, och ändra till en lämplig storlek.

Måla på det skadade området, och se till att samplingspunkten inte hinner ifatt punkten där du började måla. Sampla om ofta så att du undviker upprepande mönster. Sampla områden i närheten av det skadade området, där tonerna och texturerna matchar bättre. I områden med mycket detaljer, zoomar du in, reducerar penselstorleken, och klickar med verktyget istället för målar. Skärmdump tagen från Elements 7.

Klona eller laga?
Revor, skrapmärken och veck kan ofta lagas med Lagningspenseln eller Punktlagningspenseln, men eftersom Lagningsverktygen även blandar reparationerna med omgivningarna, kommer de att orsaka problem där du behöver bevara detaljer och skarpa kanter. Pröva dem gärna där märken och revor sträcker sig in i områden av bilden som saknar detaljer, som gräs och himlar – även om de gör texturen oskarp i sådana områden också.

För att hjälpa reparationerna att blandas in, eller om bilddetaljer fortfarande syns under ett veck och du inte vill täcka över det helt och hållet, kan du pröva att reducera Klonstämpelns opacitet i alternativraden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.