Behandla skannade bilder

Guider 12 sep 2011

När du ska laga och när du ska klona
Punktlagningspenseln och Klonstämpeln kommer att vara de verktyg du använder mest i de flesta reparationssituationer. Punktlagningspenseln tar bort fläckar genom att använda närliggande information och blanda den för en perfekt matchning. Klonstämpeln kopierar bara direkt från ett område till ett annat. Den generella regeln är att använda Punktlagningspenseln framför Klonstämpeln förutom när du arbetar nära kantdetaljer. I sådana situationer kan Punktlagningspenseln göra detaljerade kanter oskarpa, eller att färg spiller över till områden där de inte ska vara. Här är Klonstämpeln ett bättre val. Klonstämpeln kan även vara att föredra när det gäller bilder som innehåller problem som svamp, smuts eller skrapmärken som Punktlagningspenseln kan replikeras, speciellt när du fokuserar på större märken som revor, veck och sprickor. Det är bäst att pröva Punktlagningspenseln i alla typer av situationer för att se vilka resultat den producerar. Om de inte är tillräckligt bra, har du inget val utan att använda Klonstämpeln.

Skanningstips
Skanna i RGB-läge snarare än gråskala, och ställ in önskad upplösning (240ppi räcker för utskrift). Arbeta med exponeringskontroller för att se till att bilden inte är för ljus eller mörk. Välj Adobe RGB istället för sRGB om din bild inte ska användas på webben.

Arbeta på rätt lager
Använd Punktlagningspenseln och Klonstämpeln på tomma lager istället för duplicerade lager. Bocka i rutan Alla lager (se skärmdump) i Alternativraden för lagning, eller Nuvarande och under för kloning.

Ett viktigt tips är att lägga det tomma lagret ovanför bakgrundslagret och under eventuella justeringslager, vilket ser till att du stänger av justeringslagren temporärt, med ögonikonen, om du utför lagning. På detta sätt görs reparationsarbetet genom sampling av endast bakgrundslagret, vilket säkerställer att du kan justera dina justeringslager vid ett senare skede utan att det påverkar reparationsarbetet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.