Sony A7 och A7R – de första spegellösa fullformatskamerorna

Systemkameror 19 okt 2013

Nu lanserar Sony en spegellös systemkamera med fullformatsensor – och den kommer i två olika varianter

Sony A7R Sony var först ut med en kompaktkamera med fullformatsensor, och nu är man även först med att lansera en spegellös systemkamera med fullformatsensor.

Egentligen handlar det om en kamera som erbjuds i två olika varianter. Sony A7R innehåller en sensor på 36,4 MP, vilken är den mest högupplösta i Sonys historia. Lågpassfilter saknas, vilket gör att sensorn kan utnyttja upplösningen till max och optimera skärpan. A7R-modellen har ett AF-system som helt förlitar sig på kontrastdetektering.

Sony A7 erbjuder istället en sensor på 24,3 MP med ett lågpassfilter och ett hybrid-AF-system som både använder sig av fas- och kontrastdetektering, vilket totalt ger en högre autofokushastighet och precision jämfört med A7R-modellen. A7 erbjuder en seriebildtagningshastighet på upp till fem bilder per sekund i högsta upplösning, och med autofokusering vid varje bild.

Kamerorna i A7-serien innehåller en nyutvecklad BIONZ-processor, och erbjuder full-HD-filmning (progressiv AVCHD, 1920 x 1080p med 60p). Bland övriga professionella filmfunktioner kan nämnas en möjlighet att ställa ljudinspelningsnivån, och en ”live”-HDMI-utgång för att visa video på en extern skärm, alternativt för att koppla in en inspelningsenhet.

Den som gillar att anpassa sin kamera efter eget huvud kommer att uppskatta de totalt nio funktionsknapparna som kan tilldelas upp till 46 olika funktioner. Värt att notera är att kameran är utrustad med två inställningsrattar, och en dedikerad ratt för justering av exponeringskompensation.

På baksidan sitter den vinklingsbara OLED-skärmen på tre tum med 2 400 000 pixlar

Båda kamerorna har stöd för WiFi och NFC vilket gör det möjligt att dela bilder och filmer med smartphones och surfplattor. Dessutom har de stöd för Sonys PlayMemories-appar som gör det möjligt för användare att lägga till nya effekter, filter, och funktioner. Bland apparna kan nämnas appen för multipla exponeringar, med vilken du automatiskt kan kombinera ett antal exponeringar, och skapa en slutlig kreativ bild. Med ”Smart Remote Control” kan du styra bländare och slutartidsinställning från en uppkopplad smartphone eller surfplatta.

Kamerorna i A7-serien är tillverkade i en magnesiumlegering och är damm-, samt fuktskyddade för att klara tuffa väderleksförhållanden.

I samband med lanseringen av A7R- och A7-modellerna passar Sony och Carl Zeiss även på att lansera fem nya objektiv med E-fattningen som är formgivna för att fullt ut utnyttja kraften i fullformatssensorn. Bland nyheterna noteras två zoomobjektiv från Sony och Carl Zeiss (Sony FE 28-70 mm f/3,5-5,6 OSS och Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24-70mm f/4 ZA OSS), två fastobjektiv med T*-ytbehandling (Carl Zeiss Sonnar T* FE 35 mm F2,8 ZA och Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA), och en Telezoom i G-klassen (Sony FE 70-200 mm f/4 G OSS).

Samtidigt lanserar Sony två nya adaptrar som gör det möjligt att ansluta fullformatsobjektiv med Sonys A-fattning till A7- och A7R-kamerorna.

Bland övriga tillbehör kan nämnas batterigreppet VG-C1EM, som förlänger batteritiden med hjälp av två batterier (NP-FW50), och ger ökad användarkomfort vid vertikal fotografering. Dessutom erbjuds batteriladdaren BC-TRW, samt den externa blixtskon FA-CS1M, som kan användas för att ansluta en Multi Flash-kabel.

Kamerorna börjar säljas från mitten av november till ett cirkapris på 20 400 kronor (Sony A7R), respektive 14 600 kronor (A7).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Tomas Kronberg 22 okt 2013

Sony A7 första spegellösa systemkameran med fullformat?

Leica M9 kom 2009 – räknas inte den? Om inte det är en spegellös fullformatssystemkamera så har jag missat något. Den är dessutom mindre om man räknar de totala yttermåtten, betyder att den är lättare att få in i en liten väska. Något tyngre dock.
/Tomas

Svara
    Dietmar Heinrich 23 okt 2013

    Jodå Tomas, visst räknas den. Det var en ren tankemiss när vi satt ihop nyheten om Sony A7-kamerorna.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.