LUMIX GX80 – NY SPEGELLÖS FRÅN PANASONIC

Nyheter 8 apr 2016

Lumix GX80 heter den senaste spegellösa systemkameran från Panasonic, och den innehåller bland annat en 16-megapixelsensor och en nyutvecklat bildprocessor. Dessutom erbjuder den 4K-filmning och funktionen Post Focus. Den sistnämnda gör det möjligt att ta en bild, och i efterhand välja var fokus ska ligga 

PanasonicLumixGX80-fram-Wordpress

Den senaste spegellösa systemkameran från Panasonic heter GX80, och det är en kamera som rent designmässigt följer föregångarens retroformspråk. Under skalet återfinns en Digital Live MOS-sensor på 16 megapixlar, plus en nyutvecklad Venus-bildprocessor. I sammanhanget kan även nämnas att GX80 är den första kameran i Panasonics Lumix G-serie i vilken företaget valt att avlägsna lågpassfiltret. Det ska, enligt Panasonic, ha förbättrat detaljrikedomen i bilder med upp till 10 procent jämfört med föregående modeller i GX-serien.

PanasonicLumixGX80-bak-Wordpress

Kameran erbjuder ett ISO-omfång på mellan ISO 100 (utökat) och ISO 25600, och levererar video i 4K-upplösning (3840 × 2160 med 25p), men även 50 p i full-HD-upplösning (1920 × 1080). Dessutom erbjuder kameran, precis som föregångaren, 4K Photo-funktioner, bland annat med en möjlighet att fota i hastigheten 30 bilder per sekund, och via funktionerna 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) och 4K Pre-burst går det att få ytterligare 4K-funktionalitet. Varje enskilt läge gör det även möjligt att plocka ut enskilda bildrutor från en videosekvens, och spara den som en 8 megapixels JPEG-bild.

En nyhet är funktionen Light Composition, som är integrerad i 4K Photo-funktionerna. Den kombinerar flera bilder och skapar en slutlig bild i vilken specifika pixlar, baserat på pixlarnas ljusstyrka, prioriteras. Det gör det, enligt Panasonic, möjligt att skapa riktigt dramatiska bilder under dåliga ljusförhållanden.

PanasonicLumixGX80-ovan-Wordpress

WiFi är integrerat i kameran, vilket gör det möjligt att dela bilder med andra enheter, alternativt maila dem eller ladda upp till sociala medier så snart de har tagits. Kameran kan även styras via en mobil enhet, vilket gör det möjligt att ändra inställningarna på distans redan innan du trycker på avtryckaren.

Kameran är utrustad med en femaxlig optisk bildstabilisator, samt en helt nyutvecklad slutarenhet. Den sistnämnda ska ytterligare minimera de små vibrationer och det ljud som uppstår när du trycker på avtryckaren. Enligt Panasonic ska det göra att användare kommer att använda kamerans mekaniska slutare, när de tidigare hade valt att använda den elektroniska slutaren.

På baksidan återfinns kamerans digitala sökare (LVF, Live View Finder), vilken har en upplösning på 2 764 000 pixlar, och är utrustad med en ögonsensor. Ögonsensorn är i sin tur utrustad med ögonsensor-AF, vilket innebär att den kan fokusera automatiskt så fort du för ögat till sensorn.

På baksidan sitter även kamerans vinklingsbara och tryckkänsliga 3-tumsskärm med 1 040 000 pixlar

Kameran är dessutom utrustad med Panasonics funktion Post Focus som gör det möjligt att välja fokuspunkt efter att en bild är tagen. När du har tagit bilden med funktionen kan du trycka på skärmen på den punkt i vilken du vill låsa fokus.

Panasonic Lumix GX80 erbjuds i färgerna brunt, silver, eller svart, och kostar cirka 7 500 kronor (kamerahus).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.