TEST: SONY A7S

Systemkameror 6 Nov 2014

Sonys dyraste spegellösa kamera i A7-serien har en sensor med familjens lägsta upplösning. Här ser vi hur det går för den

SonyA7S-fram-Wordpress

Nu har Sony tre spegellösa systemkameror med fullformatsensorer, vilket ger dig olika valmöjligheter beroende på vad som är viktigast för dig. Är du ute efter den högsta upplösningen så kan du välja Alpha 7R med sina 36 MP, och värdesätter du möjligheten att fotografera i svagt ljus och spela in video så kan du välja 12 MP-kameran A7S. Däremellan finns 24 MP-kameran A7, vilken är kapabel till att registrera massor av detaljer, och dessutom är snabbare än A7R.

 

Funktioner

Precis som A7 och A7R är A7S utrustad med Sonys E-fattning. En stor skillnad mot de båda tidigare modellerna är dock att kamerans Exmor CMOS-fullformatsensor har en upplösning på 12,2 MP, och ett standardkänslighetsomfång på ISO 100-102400. Det kan i sin tur utökas upp till ISO 409600 – vilket enbart matchas av Nikon D4S.

Sony har även packat in massor av videoteknik i A7S, inklusive möjligheten att spela in 4K-video till en extern enhet inkopplad via HDMI-porten.

 

Konstruktion och hantering

Sonys Alpha 7-serie med spegellösa kameror skapar ett nytt riktmärke vad gäller storlek. Bortsett från ett något större grepp så liknar A7S Olympus OM-D E-M5 rent storleksmässigt – Olympuskameran har dock en mindre sensor.

Tack vare ett hus i magnesiumlegering känns A7S stabil i handen. Samtliga rattar har räfflade kanter, vilket ger bättre fäste, och de mindre knapparna som finns utspridda överallt runt kamerahuset ger verkligen en kvalitetskänsla. Kameran är dessutom otroligt bekväm att bära och använda under längre perioder.

Precis som sökaren i A7 och A7R, ger den elektroniska OLED-sökaren i A7S en utmärkt bild med massor av detaljer och färger. Du kan se exponeringen ändras i realtid när du gör justeringarna, så du vet normalt vad du får innan du tar bilden.

Den lutningsbara LCD-skärmen på tre tum och med 921 000 pixlar ger en tydlig bild, men inställningen Soligt väder krävs på sommaren, även om solen döljs bakom moln.

SonyA7S-ovan-Wordpress

 

Prestanda

På grund av den lägre pixelmängden kan Alpha 7S inte visa lika mycket detaljer som A7, A7R, eller Nikon D4S, men bilderna fungerar ändå utan problem som A3-utskrifter. Bilderna är generellt välexponerade, men intensiteten hos motivet som befinner sig under den aktiva AF-punkten kan förvrängas en aning när man fotar med flersegmentsmätningen.

Bruset kontrolleras väl, men trots att vi inte skulle rekommendera att du använder ISO 409600 om du inte absolut måste, så är resultaten från A7S bättre än de från Nikon D4S.

Den här kameran är inte vårt förstaval för sportfotografering, men AF-systemet i A7S klarar utan problem att låsa på och följa rörliga motiv i bra ljus. Det lyckas även automatiskt fokusera objektivet i svagt ljus, men det går långsammare än hos en spegelreflexkamera i samma prisklass.

Vi noterar dessutom att A7S enbart klarar att ta 360 bilder på ett fulladdat batteri.

 

Omdöme

A7S kan vara ett bra val för filmare, eller bröllopsfotografer som sällan producerar utskrifter över A3-storlek.

Den kompletta versionen av den här artikeln hittar du i DigitalFoto
12-2014

SonyA7S-bild-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.