LUMIX GM5 – NY SPEGELLÖS MINSTING FRÅN PANASONIC

Systemkameror 18 sep 2014

Flera kameratillverkare slåss just nu om att lansera världens minsta spegellösa systemkamera, och nu har Panasonic precis dragit ännu ett strå till stacken, i form av Lumix GM5 – kameran som är en direkt uppföljare till förra årets GM1-modell

Panasonic Lumix GM5

Lumix GM5 är det senaste tillskottet i Panasonics produktserie av spegellösa systemkameror. Modellen har en kamerakropp i magnesiumlegering, ett tredelat inställningsvred i aluminium och ett grepp i rött eller svart. En extern blixtenhet (GN7, svart eller silver) finns även för att passa det nya blixtskofästet.

Under skalet sitter en 16 MP Digital Live MOS-sensor, baserad på Micro Four Thirds-standarden, och sensorn arbetar ihop med bildprocessorn Venus Engine.

Den nya funktionen för detaljåtergivning – Detail Reproduction Filter Process – förstärker upplösningsgränsen och kontrasten från medelhöga till höga nivåer, för bättre klarhet även i ljusstarka förhållanden.

På videosidan noteras att kameran klarar att filma i Full-HD-upplösning (1080p) i AVCHD Progressive eller MP4. Ljud kan dessutom spelas in via Dolby Digital, medan Wind Cut-funktionen blockerar vindljud.

På baksidan sitter kamerans tryckkänsliga 3-tumsskärm med 902 000 pixlar.

En stor nyhet i Lumix GM5 är att den är utrustad med en 1 166 pixlars Live-sökare som erbjuder 100 procents synfält. Live-sökaren ger samma färgåtergivning som LUMIX GX7 och har en AF-funktion i den tryckkänsliga skärmen som gör det möjligt att använda sig av både Live-sökaren och skärmen samtidigt. Kameran har även en ögonsensor som startar autofokus när du tittar in i sökaren.

Vidare erbjuder kameran en slutarhastighet på upp till 1/16000 sekund, och AF-funktionen överför bilddata med upp till 240 bilder per sekund. Den ska även klara fotografering av föremål i höga hastigheter med en kapacitet på 5 bilder per sekund i full upplösning, medan AF Tracking klarar av seriebildstagningar av rörliga motiv i skarpt fokus på 4 bilder per sekund.

Förutom ansiktsigenkänning (Face Recognition AF) finns nu även ögonigenkänning (Eye Detection AF)-funktioner, vilket förbättrar precisionen vid porträttfotografering.

Med Pinpoint AF kan du förstora målområdet upp till fem gånger genom att trycka på skärmen. Det gör det möjligt för användare att ställa in fokus på den exakta målpunkten samtidigt som man ser hela bildsammansättningen.

Lumix GM5 har ett antal olika konstnärliga funktioner, exempelvis kan du med den nya funktionen ”Snap Movie” spela in kortare videoklipp (2, 4, 6, eller 8 sekunder), och sedan spela upp dem som ”rörliga foton”. Med flera olika redigeringsalternativ, som exempelvis möjligheten att inkludera intalat ljud, blir filmerna personliga och kan dessutom snabbt delas via Panasonics Image-app.

Panasonic Lumix GM5

Creative Control-funktionen med 22 olika filter är också tillbaka. Parametrarna för de olika inställningarna är justerbara och det är nu möjligt att kombinera egna inställningar. Nytt i den nya modellen är dessutom möjligheten att ta bilder med och utan filtereffekter samtidigt, så att du kan jämföra och sedan välja din favorit.

WiFi-uppkoppling gör det möjligt att ansluta kameran till smartphone-enheter och surfplattor, och direkt publicera videoklipp i sociala medier eller skicka till vänner och familj.

Den trådlösa uppkopplingen möjliggör även fjärrstyrning med hjälp av Panasonic Image-appen (Android och iOS), som kostnadsfritt kan laddas ner från respektive appbutik. Med appen kan du fjärrstyra din Lumix GM5 via en smartphone eller surfplatta. Du kan i det läget justera inställningarna för fokusnivå, bländarnivå, slutartid och ISO innan du väljer att utlösa slutaren via till exempel din surfplatta. Du kan sedan titta på resultatet med Remote View-funktionen, utan att behöva hämta kameran.

Som komplement till Lumix GM5 och GM1 presenterar Panasonic dessutom två nya objektiv. Den första nykomlingen heter Lumix G VARIO 35-100 mm/F4,0-5,6 ASPH./MEGA O.I.S, och den har en brännvidd på 35-100 mm (vilket motsvarar 70-200 mm i 35 mm-världen). Objektivet är designat i metall och förhållandevis litet.

Den andra nykomlingen bland Lumix-objektiven är Lumix G 14 mm/F2,5 II ASPH, som har uppdaterats i både svart och silver för att matcha kamerans design.

Lumix GM5 i ett kit med 12-32 mm-objektivet kommer att finnas tillgänglig i butik från oktober, till ett cirkapris på 8 999 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.