Som en klocka

Teknik 11 jun 2011

Börja det här projektet med att placera din klocka på ett bord nära ett fönster, men inte ett som står i direkt solljus eftersom det kommer att resultera i skarpa skuggor och urfrätta högdagrar i din färdiga bild. Tiden på dygnet spelar också roll: Bilden på den motsatta sidan har tagits sent på eftermiddagen när solljuset tenderar att vara lite varmare vilket har hjälpt till att plocka fram den varma lystern i klockans guldplätering.

Komposition

Placera dig själv och den stativmonterade kameran i en rät vinkel mot det infallande fönsterljuset, så att klockan blir sidobelyst. Kom så nära att hela rutan fylls (eller beskär till och med kanterna av klockan), komponera bilden ungefär som du vill ha den och finjustera sedan genom att flytta klockan snarare än stativet och kameran.

När du väl har komponerat din bild växlar du till manuellt fokus och vrider på fokusringen tills du får skärpan precis på den del du vill ha i fokus. När du fokuserar kan objektivet förstora bilden något och ändra din komposition, vilket gör att du kanske måste finjustera detta. Om du tycker att det är svårt att hitta fokus med bara ögat, vrid fokusringen fram och tillbaka några gånger för att bättre se när de viktiga detaljerna hamnar i fokus. Du kan också använda dig av liveview (om du har det) för att förstora och kontrollera fokus.

Dags att softa

Nästa steg är att bestämma hur mycket – eller hur lite – av ditt motiv du vill ska vara i fokus. På det här avståndet kommer en hyggligt liten bländare, säg, f/8 eller f/11 att resultera i en bild med kort skärpdjup. Om du vill ha mer av klockan i fokus så får du blända ner till f/22 eller till och med f/29. Kom dock ihåg att även vid väldigt små bländare kommer delarna i fokus ändå börja se lite suddiga ut beroende på något som kallas diffraktion. När du är nöjd med den övergripande kompositionen, fokus och skärpedjup, är det dags att finjustera ljussättningen. Det skarpa sidoljuset från fönstret kommer att skapa en dramatisk effekt, men kan också resultera i hårda skuggor. För att mjuka upp dessa utan att tappa detaljer så placerar du en vit pappskiva på fönstrets motsatta sida (och så nära klockan som möjligt) för att reflektera lite av ljuset från fönstret på skuggorna. (Notera att i bilden nedan var det vita blocket placerat precis bredvid klockan när exponeringen gjordes).

Vad du behöver

1 En gammaldags klocka!
Klockor är ideala motiv för makrostilleben eftersom klockboetter, fasningar och höljen har så många detaljer. Om du vill fotografera en modern klocka så är nyare bättre då varenda repa kommer att synas tydligt på ett detaljfoto. På äldre klockor är reporna och märkena en del av klockans karaktär och charm.

2 Passande rekvisita
Fotografera inte en ensam klocka – lämplig rekvisita eller bakgrund kan förbättra bilden genom att tillföra en känsla av tid och proportion. Gamla böcker och kartor är ideala bakgrunder för äldre tidur, medan glas, krom eller till och med is är passande till modernare klockor.

3 Ett vitt pappersark
Med objekt så små som klockor behöver du egentligen ingen speciell reflektor för att studsa tillbaka ljuset på skuggorna. En bit vit papp fungerar lika bra, och tillåter dig att kontrollera mängden och riktningen på det reflekterade ljuset exakt. Ett annat alternativ är att böja en bit vitt papper runt ena sidan av klockan, eller till och med hela vägen runt, för att få till ett mjukt diffust ljus i alla riktningar.

Glöm inte
När det kommer till att välja fokuspunkter, försök att inte begränsa vad som är i fokus till ett enstaka element i din bild. För den här bilden placerade vi både klockan och boken noggrant så att det mittre kugghjulet, graveringen i huset och ”J” i Jules var lika långt från objektivet, så att alla delarna hamnade i fokus. Det har inte bara gjort att vi kunde fånga fler av klockans fina detaljer, utan har också resulterat i en bild med flera fokuspunkter vilket hjälper till att leda blicken runt i bilden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.