MAKRO MED MINIMALT SKÄRPEDJUP

Teknik 16 aug 2014

Använd stora bländare och selektiv fokus

MakroMedMinimaltSkarpedjup-Wordpress

Det normala när du fotograferar makromotiv är att använda mindre bländare för att maximera skärpedjupet. I många fall kommer inte ens det vara tillräckligt för att hålla nyckeldetaljerna skarpa, och du kan behöva stapla flera bilder som har fokuserats vid olika avstånd.

Men varför inte testa att ta närbilder med motsatt syfte? Använd det minimala skärpedjup som erbjuds av större bländare, nära fokusering och längre brännvidder för att producera bilder där endast en pytteliten del av motivet ser skarpt ut.

För stillastående eller långsamma motiv rekommenderar vi att du använder manuell fokus och Live View. Om du fotar ett aktivt motiv kan det vara enklare att manuellt välja en AF-punkt som ligger över den del av motivet du vill ha skarpt, och sedan justera din position för att följa den detaljen.

Sätt igång

• Ju närmare kameran befinner sig från ett element, och ju större avstånd det är mellan det och resten av motivet, desto enklare är det att använda den här tekniken.

• För långt skärpedjup ger inte lika stark effekt – för kort, och bakgrunden känns inte igen. Använd kontrollen för förhandsgranskning av skärpedjupet för att hitta den bästa bländaren.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.