Skapa ett miniäventyr

Teknik 10 jun 2011

De bästa miniatyrseten kan skapas av vardagliga köksprylar. Mat är perfekt eftersom det är lätt att forma och känns igen direkt. Här har den klassiska husmanskosten, korv och mos, gjort ett jättebra jobb då pulvermoset enkelt gick att forma till ett berg. Men det finns många andra områden i vårt dagliga liv där ett miniatyräventyr skulle kunna utspela sig – allt du behöver är lite fantasi.

När du har hittat och konstruerat ditt miniatyrlandskap är det dags att introducera karaktärerna. Placera dem så att de berättar en historia, en slumpartad samling figurer på en tallrik med mat kommer bara att se, ja, slumpartat ut. Fundera på bakgrunden också – vi använde en städtrasa som himmel. Uppställning För att makroeffekterna ska fungera här, behöver du hålla din uppställning så enkel som möjligt. Eftersom vi använde oss av dubbla blixtar behövde vi ställa allting i manuellt läge, inklusive exponering, fokus och blixtstyrka.

Börja med att få till en bra övergripande exponering och hitta det skärpedjup du vill ha. Det här kommer att bli olika för olika scener, här använde vi f/8 vilket var perfekt för den här storleken på motiv. Nästa steg blir att lägga till huvudljus, justera blixtstyrkan snarare än att ändra kamerainställningen.

Använd lcd-skärmen på din systemkamera och histogrammet för att bedöma ljuset, och när du är nöjd med huvudljuset lägger du till bakgrundsbelysningen. Du kommer behöva fokusera manuellt för en precis fokusering på nära håll.

Belysningstips
Här använde vi två separata blixtaggregat och en enkel hemmagjord reflektor för att belysa scenen. Om du inte har två blixtar kan du enkelt improvisera med kamerans inbyggda blixt och en mer utarbetad kombination av reflektorer – testa aluminiumfolie som ett alternativ till den vita skivan. Om du har två blixtaggregat placera då den ena (inställd på ”slavläge”) för att belysa bakgrunden.

Kom ihåg, separat belysning av bakgrunden bidrar till att skapa djup. Det andra blixtaggregatet flyttas från kameran och placeras till vänster om motivet för att ge potatisberget en mer skarpskuren känsla. Vi använde en separat blixtstyrenhet för att fjärravfyra blixtarna. En liten vit pappreflektor är perfekt för att lyfta upp skuggorna, denna placerades på höger sida. Naturligt ljus kan också fungera bra, så om du inte vill använda blixt, hitta en plats nära ett norrfönster.

1 plats
Mat är ett fantastiskt material att skapa miniatyrlandskap i. I princip vad som helst duger om du använder din fantasi. Lågpriskorvarna, burkärtorna och pulvermoset vi använde här kostade bara en dryg tjuga och det fungerade alldeles utmärkt. Och det bästa är att du kan äta upp ditt fotoset när du är klar. Som bakgrund använde vi en vanlig städtrasa, vilket skapade en snygg himmel.

2 Figurer
Att skaffa rätt figurer till en scen är av största vikt för att skapa en berättelse. Du köper det mesta du kan tänkas behöva i din lokala modell- eller leksaksbutik, och förfinar dina figurer med hjälp av penslar och färg.

3 belysning
Använd två fjärrstyrda blixtaggregat för att belysa scenen: En till bakgrunden och en för huvudmotivet. Använd en hemmagjord reflektor att studsa ljuset. Har du bara en blixt, försök att använda mer än en reflektor och jobba med placeringen för att skapa ett djup i scenen. För att skapa skarpare och mer direkt ljus kan du testa med aluminiumfolie.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.