Snabb kontrastkorrigering

Guider 21 Nov 2011

Bilder som är bleka eller har låg kontrast, med tråkiga svarta och vita toner, kan ges en kontrastförstärkning genom att man lägger till ett justeringslager och ändrar blandningsläget från Normal till Mjukt ljus eller Hårt ljus.

Hårt ljus producerar en starkare effekt, och har samma effekt som om du skapar en skarp S-kurva med Kurvor; Mjukt ljus är som en mer mjuk Kurvökning.
Använd ett justeringslager, och du kan justera styrkan på effekten genom att reducera lagrets opacitet; så du har inget att förlora på att börja med Hårt ljus – du kan alltid tona ner effekten, men inte öka den mer än till 100 %.

Förutsatt att bilden inte är i mono, kommer en ökning av kontrasten även att öka mättnaden, vilket kan göra färgerna för levande. Om du förstärker kontrast med ett Nivå- eller Kurvjusteringslager, kan du ändra blandningsläget till Luminiscens för att förhindra att mättnaden påverkas, men eftersom du redan använder Mjukt ljus med denna teknik, kan du inte använda ytterligare ett blandningsläge; du behöver dra ner mättnaden på ett Nyans/Mättnadslager.

FÖRSTÄRK KONTRAST MED MJUKT LJUS
Lägg till ett justeringslager, förslagsvis Nivåer, som inte applicerar en direkt effekt. Låt inställningarna vara och klicka OK. Sätt sedan blandningsläget på Mjuk ljus.

Om den fulla effekten är lite för stark, så reducera lagaropaciteten till runt 50 %. Om vissa skuggor fortfarande ser för mörka ut, så klicka på lagermaskens miniatyr och måla på bilden med en svart pensel för att ta bort effekten från dessa områden.
För att reducera mättnaden lägger du till ett Nyans/Mättnadslager och drar rullningslisten för Mättnad till vänster och – 10. Denna teknik ger dig inte lika mycket kontroll som Nivåer eller Kurvor – du kan inte, t.ex., justera högdagrar och skuggor separat, även om du kan lägga till separata lager för olika områden och sedan maska dem.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.