Förvandla mjukt ljus till hårt ljus

Guider 5 mar 2012

Vid extrema fall kommer bilder som belyses med mjuka, diffusa ljuskällor varken visa skuggor eller ljusa högdagrar, vilket kan ge dem en “urtvättad” look. För att få bilderna att se “hårdare” ut måste du skapa både skugg- och högdagsområden som korresponderar till den huvudsakliga ljuskällan i bilden. Det bästa stället att börja är att förstärka kontrasten med ett Kurvjusteringslager. I nästan alla fall, måste det vara viss skugg- eller tonvariation i originalbilden, och om du endast vill göra ljuset en aning hårdare, kan denna typ av kontrastförstärkning vara tillräcklig.

Fotografer ljussätter ofta porträtt med en softbox så att ljussättningen är mjuk och jämn, utan några hårda skuggor, men om detta tas för långt eller om du tar bilder under mörka förhållanden utan något riktat ljus, kan ansiktsformer tappa definition, färger och bli tråkiga, och kontrasten således platt. Det är dock ovanligt att det inte finns några som helst skuggor, och det går nästan alltid att ta fram det som finns där.

Som vi nämnde är en av de vanligaste och mest effektiva justeringarna i Photoshop en S-formad kurva, som förstärker kontrasten genom att göra skuggorna mörkare och högdagrarna ljusare. I Elements motsvarighet, Justera färgkurvor, kan du göra detta direkt genom att välja förinställningen Öka kontrast.

GÖR SKUGGORNA HÅRDARE

1. Det första steget för oss var att fixa bildens färgstick. Vi öppnade vår bild i ACR och upptäckte att Autoinställningen i Vitbalansmenyn räckte för detta: du kan även välja pipetten Sätt gråpunkt i dialogrutan för Nivåer, eller i Elements gå till Förbättra > Justera färg > Ta bort färgstick, och klicka på det vita i subjektets öga (vanligtvis en perfekt neutral punkt).

2. Öppna bilden i Photoshop/Elements om du har använt ACR, duplicera bildlagret, och fokusera på det kopierade lagret. I Photoshop lägger du till ett Kurvjusteringslager och skapar en distinkt S-form; i Elements använder du Förbättra > Justera färg > Justera färgkurvor, och applicerar förinställningen Öka kontrast. Sedan drar du reglaget för Justera skuggor till vänster för att göra skuggorna ännu djupare.

3. Ändra blandningsläget på det kopierade lagret (eller Kurvjusteringslagret i Photoshop) till Luminiscens så att justeringen endast påverkar ljusstyrkan och inte färgen, och justera opaciteten för att få det resultat du vill ha. I många bilder kommer detta att vara tillräckligt för att skapa en kontrastförstärkning och förbättra bilden som helhet. Du kan dock, i detta läge, önska att skuggorna ska vara ännu starkare.

4. Duplicera det ursprungliga bildlagret igen, och fokusera på den nya kopian. Gå till menyn Bild i Photoshop eller menyn Filter i Elements, och sedan Justeringar > Tröskelvärde. Detta kommer att göra mörka områden svarta och ljusa områden vita, med en delningspunkt på 128, i mitten av tonskalan. Experimentera med reglagen till endast de områden du vill ska ha djupa skuggor är svarta.

5. Koncentrera dig på skuggorna som definierar ansiktskonturerna, och oroa dig inte för områden utanför ansiktet. Du kan maska effekten där du inte vill ha den senare. När du har önskat resultat, klicka OK och gå till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa, och applicera en oskärpa på 5 till 10 pixlar, så att det “gryniga” försvinner.

6. Växla till Trollspöet, sätt Tolerans på 20 och avaktivera alternativet Angränsande. Klicka sedan i ett svart område för att markera skuggområdena. Lägg nu till rikligt med ludd – använd Förfina kant om din version av Photoshop eller Elements har det, så att du kan använda förhandsgranskningen för att bedöma hur gradvis markeringen är.

7. Utan att avmarkera, göm Tröskellagret och klicka på kopian av bakgrundslagret; markeringen kommer att förbli aktiv på detta lager. Växla till Snabbmaskläge eller använd Elements Markeringspensel om du vill ta bort eventuella områden i bakgrunden från markeringen. Spara markeringen när du är nöjd med den.

8. Lägg till ytterligare ett Kurvjusteringslager i Photoshop och dra ner mellanpunkten hårt, eller använd Ljusstyrka/Kontrast i Elements eller Photoshop och gör kontrasten djupare, och eventuellt även ljusstyrkan – den mörka effekten kommer att begränsas till områdena i din markering. Sätt lagrets blandningsläge till Luminiscens, eller pröva Mjukt ljus eller Hårt ljus för en mer kontrastrik look.

Rita en markering med ett lasso- eller markeringsverktyg, och den kommer att ha en tydlig ram. Om du applicerar ludd däremot, kommer den streckade linjen representera mitten av övergångsområdet mellan helt markerade och helt omarkerade områden. För att se vad detta innebär kan du rita en form med Polygonlassot, applicera ludd med 30 eller 40 pixlar, och sedan växla till Snabbmaskläge eller Elements Markeringspensel i Maskläge och försöka identifiera formen som du ritade.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.