Förvandla dina bilder till vackra konstverk

Guider 21 Nov 2011

Toning är en klassisk monokrom framkallningsteknik, men även en utmärkt effekt att applicera på dina färgbilder. Och till skillnad från traditionell kemisk toning, ger dig den digitala lösningen mycket mer flexibilitet att åstadkomma den effekt du är ute efter.

Photoshop Elements inkluderar många olika färgjusteringsfunktioner, men den vi kommer att använda är Färgvariationer. Den ger dig möjlighet att justera högdagrarna, mellantonerna och skuggorna separat. Följ vår guide för att upptäcka hur enkel den är att använda…

1 Konvertera till svartvitt
Börja med att öppna en lämplig bild. Vi vill ha en enkel beskärning för bilden, så välj Beskärningsverktyget, håll ner Shift, och definiera beskärningen genom att rita en ruta, och klicka på den gröna bocken för att applicera den. Från huvudmenyn väljer du Förbättra > Justera färg > Ta bort färg.

2 Justera tonerna
För att applicera den delade toningseffekten, går du till Förbättra > Justera färg > Färgvariationer och väljer Skuggor under Välj vilket bildområde som ska justeras. Klicka på Öka blått tre gånger, Öka grönt en gång, och Minska rött en gång. Välj Högdagrar och klicka på Öka blått en gång och Öka grönt en gång.

3 Öka kontrasten
Klicka OK för att applicera ändringarna. För att förstärka kontrasten, klickar du på halvmåneikonen i Lagerpaletten och väljer Nivåer. Flytta skuggreglaget till 20 och högdagsreglaget till 240. Välj en svart pensel med en diameter på 100 pixlar och opacitet på 20% och arbeta på Nivålagrets mask.

4 Dra fram högdagsdetaljer
Måla på valda delar för att ta bort effekten från dessa område, och välj sedan Lager > Gör till ett lager för att lägga samman Nivålagret med bakgrundslagret. För att dra fram detaljerna, väljer du Skugga-verktyget och sätter Penselstorlek på 100, Omfång på Högdagrar och Exponering på 5 %. Måla sedan noggrant över valda delar.

5 Lägg till en vinjett
För att lägga till en vinjett, går du till Filter > Korrigera kameraförvrängning och reducerar Vinjett-reglaget till -50, och klickar OK.

6 Skugga och efterbelys
För att knyta ihop bilden väljer du Skugga-verktyget med Omfång satt på Högdagrar, Exponering på 5%, och en storlek på 1000 pixlar. Måla sparsamt över förgrunden. Välj sedan Efterbelys-verktyget med Omfång satt på Skuggor och Exponering på 5% och gör kanterna mörkare. Välj Lager > gör till ett lager.

Istället för vanlig toning, som applicerar en färgad ton på bilden, applicerar delad toning två eller fler färger på bilden för att på så sätt påverka tonen. Det vanliga tillvägagångssättet är att applicera en färg som grönt på skuggorna och blått på högdagrarna, vilket skapar en intressant, stiliserad känsla.

Toning är bara en av många justeringar som kan appliceras med Färgvariationer. En annan användbar justering är färgkorrigering. Förhandsvisningarna ger dig en bra uppfattning om hur rött, blått och grönt påverkar din bild, vilket ger den en fördel över andra färgkorrigeringsverktyg, tillsammans med förmågan att specificera effekten av färgerna i skuggorna, mellantonerna och högdagrarna individuellt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.