Redigera kanaler med Kurvor

Guider 11 jan 2011
Kurvor

1. Kurvor i Photoshop ger dig möjlighet att justera en bilds ljusstyrka och kontrast med större precision än Nivåer, och precis som med Nivåer kan du fokusera på specifika toner i en enda färgkanal. Öppna en lämplig bild, och lägg den här gången till ett Kurvjusteringslager (se nedan om du använder Elements). Vi kommer att förstärka de gula tonerna i tigerns ögon.

2. För att göra de gula tonerna ljusare måste vi göra den blå kanalen mörkare, så välj den blå kanalen från Kanalmenyn. Precis som när du redigerar RGB-kanalen, syns en cirkel på kurvan om du klickar och håller nere musknappen på din bild, som visar var i tonomfånget punkten som du har klickat på ligger. Klicka och dra i bilden, och du kommer att se var tonerna ligger på kurvan.

3. [Ctrl]/[Command]-klicka i bilden för att placera en punkt på linjen. Klicka på kurvan för att placera två ankarpunkter, en på vardera sida om denna, för att minimera effekten av justeringen på resten av kurvan (se nedan för mer information om ankarpunkter), och dra mittenpunkten nedåt för att göra de gula tonerna ljusare.

4. Även om vi har begränsat våra justeringar till ett smalt tonomfång, kommer liknande toner i hela bilden påverkas. Om du vill begränsa dina effekter till specifika områden får du göra detta genom att måla dit en lagermask. Invertera masken till svart (klicka på miniatyren och tryck på [Ctrl]/[Command]+I), och måla sedan tillbaka ljusare partier med en mjuk vit pensel.

Justera färgkurvor i Elements fungerar på samma sätt som Kurvor i Photoshop, men du kan inte redigera kurvorna för de individuella färgkanalerna. Däremot ger Hidden Power (gratis plugin) dig möjlighet att se kanalinformationen för de olika kanalerna på ett separat lager, och du kan applicera Justera färgkurvor till det enskilda lagret för att justera ljusstyrkan och kontrasten på den kanalen. För att ladda ner detta plugin, gå till http://www.hiddenelements.com/

Placeringen av ankarpunkter är kritisk när du gör precisionsredigering som denna. Om du placerar en ankarpunkt över och en under justeringspunkten, kommer du ändå se en hel del rörelse på andra delar av kurvan – detta sker eftersom Kurvor primärt är till för att justera kontrast, så om du gör ett område ljusare blir ett annat mörkare, och vise versa. Du måste ofta placera två ankarpunkter över och under justeringspunkten, och ibland fler beroende på hur långt du vill flytta kurvan, för att behålla resten av kurvan stabil.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.