SKAPA KREATIVA PORTRÄTT

Teknik 29 feb 2016

Tänk utanför ramen när du fotar människor

SkapaKreativaPortratt-Utvald

Till och med proffsen kan ha problem med att komma på nya sätt att fotografera människor på. Rätt utrustning och ljussättning är en sak, men många porträtt kan sakna det där lilla extra som lyfter dem ovanför det förutsägbara och enformiga. Visst, du kan fotografera en kändis som skrattar eller gör grimaser, eller en hantverkare med sina verktyg, men du kommer inte vinna några priser för originalitet. Men det är fortfarande möjligt att åstadkomma fantastiska kreativa effekter med lite lateralt tänkande.

För sin nya bok om bretonska kvinnor som bär traditionella klädesplagg placerade Charles Freger en tunn slöja mellan sina motiv och bakgrunden. Det skapar en drömsk effekt som även väcker liv i spetsen i kläderna – samt lägger mer fokus på huvudmotivet. Boken heter Portraits in Lace: Breton Women.

www.charlesfreger.com

Sätt igång

  • Börja nu inte kopiera Charles, utan tänk på hur du kan manipulera bakgrunden så att den passar motiven i dina porträtt.
  • Att placera dina motiv i sin vardagliga miljö kan vara mer intressant än en vit bakgrund, men det är viktigt att du undviker röriga eller distraherande bakgrunder.
  • Trots att ögonkontakt oftast ger ett starkt uttryck så behöver inte alla poser i dina projekt fångas rakt framifrån. Försök dock att undvika smöriga eller osäkra leenden, och få ditt motiv att slappna av. Om du är nervös så kommer det synas, genom dina motiv, i bilderna.
  • Belys alltid dina motiv med stor försiktighet, och se till så att du inte förstör allt med en hård blixt.
  • Redigera försiktigt – de dämpade bilderna med varma färgerna i Charles projekt är perfekta för det här projektet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.