Se Håkan Elofssons bilder på Fotografiska

Aktuellt 22 jul 2013

Håkan Elofssons utställning Bombay Boulevard visas på Fotografiska i Stockholm fram till och med den 11 augusti. Utställningen visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay.

HakanElofsson-WordpressBild: Håkan Elofsson

När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.

Utställningen visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay. Bilderna tar dig till det myllrande folklivet på Bombays gator, du känner dofter och omsluts av gatans soundtrack. Vi ställs ansikte mot ansikte med den pågående vardagen i stillbilder och film. Vi betraktar och blir betraktade.

Håkan Elofsson är född 1955 och uppvuxen i Kungsbacka, men bor sedan många år i Stockholm. Karriären började blygsamt som fotobiträde på Statens Skeppsprovningsanstalt där han kopierade världens tråkigaste bilder, men han hade tillgång till ett mörkrum på kvällar och nätter. Elofssons morfar var dessutom en hängiven amatörfotograf med eget mörkrum som Elofsson utnyttjade så ofta han kunde. Ändå hade han lika gärna kunnat bli målare om det inte hade varit för att hans bästa kompis var bättre på att teckna. Fotografi passade Elofsson bättre, det var ögonblicket, antingen fick man bilden eller inte.

Håkan Elofsson utbildade sig till fotograf på GFU och arbetade under många år för tidningen ETC. Han har haft en lång rad utställningar genom åren, bland annat på det legendariska fotogalleriet Camera Obscura i Stockholm och på den internationella fotofestivalen i franska Arles. Idag är Håkan Elofsson ämnesansvarig för fotoutbildningen vid skolan Berghs School of Communication.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.