SE LISA ROSS BILDER PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 13 jun 2014

Fram till den 31 augusti kan du se bilder av fotografen Lisa Ross på Fotografiska i Stockholm. Bilderna ingår i utställningen Living Shrines, som visar motiv från de Kinesiska Uigurernas heliga platser i Taklamakanöknen

LisaRoss-WordpressBild: Lisa Ross

Mitt ute i Taklamakanöknen uppenbarade sig plötsligt en rad främmande skulpturer, tillverkade av grenar, djurskelett och andra föremål. Fotografen Lisa Ross stod framför Uigurernas heliga platser. Utan att riktigt veta var hon var. Under tio års tid återkom hon för att dokumentera och förstå innebörden av dessa föremål som har trotsat ökenvindar, förtryck och exploatering under hundratals år.

Den amerikanska fotografen Lisa Ross har fångat kraften och mystiken i dessa religiösa platser skapade av Uigurerna, en av Kinas 56 officiellt erkända etniska folkgrupper. Genom historien har de efterlämnat bestående avtryck i form av kultur och traditioner. Lisa Ross fotografier är minnesbilder som representerar en central roll i deras historia, muntliga tradition och kollektiva minne. Varje helig plats markerar ett besök eller en personlig bön; en kvinnas önskan om ett barn, längtan efter ett harmoniskt hem eller botemedel mot sjukdomar.

Trots frånvaron av människor upplever man bilderna som intima porträtt. Det finns en relation mellan de som har skapat verken, som har passerat och som har skött om dem. Det vill jag väcka till liv i mina bilder, har hon berättat. Jag har försökt att fånga både skörheten och styrkan i dessa verk.

Den kinesiska regeringen har utsett de uiguriska heliga platserna som ”kulturegendom” för att på så sätt underminera deras religiösa betydelse och identitet som turistattraktioner. Samtidigt finns det också stora intressen att utvinna olja och gas i dessa marker. Det betyder att framtiden är högst oviss. I Lisa Ross bilder lever en rik och unik kulturskatt vidare, de förblir vad de var menade att vara. Nu visar Fotografiska bilderna. Serien Living Shrines är resultatet av hennes egen andliga och kreativa pilgrimsresa.

Lisa Ross är en New York-baserad fotograf och videokonstnär. Förutom hennes tio år långa projekt i Xinjiang-regionen har hon också arbetat i Nordafrika, Centralasien, Kina, Europa och Azerbajdzjan. Lisa Ross har en MFA i Visual Art från Columbia University och en BA från Sarah Lawrence College, New York. Idag är hon adjungerad professor vid Parsons School of Design i New York.

Hennes verk har visats vid University of California på Berkeley, Rencontres d’ Arles Foto Festival, The Rubin Museum of Art i New York, University of London, Brunei Gallery och La Vielle Charité i Marseille. Verken finns också i boken ”Living Shrines of Uyghur China”.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.