Satsa på rörelseoskärpa

Teknik 15 jul 2013

Dra ner på slutartiden och skapa fantastiska resultat med hjälp av olika sorters oskärpa

SatsaParorelseoskarpa-Wordpress

Har du testat på att ta bilder innehållandes rörelseoskärpa? Varför inte göra det nu på en gång? Välj ut ett bra motiv, och tänk hur du på ett kreativt sätt kan återge en känsla av rörelse med hjälp av långa slutartider.

Du väljer kanske att panorera kameran med ett snabbt motiv, som de här hästarnas som fotades av Milan Malovrh, eller att låsa fast kameran på ett stativ och låta de rörliga delarna av motivet bli oskarpa (det är en populär teknik vid fotografering av havslandskap). Nyckeln är att välja en längre slutartid än du normalt hade gjort.

Se till att du har tillräckligt med utrymme på minneskortet, eftersom resultaten är oförutsägbara, och du kommer troligen få ta flera bilder innan du hittar en där alla elementen fungerar tillsammans. Det här är också en teknik som kan bli ganska beroendeframkallande.

Några idéer

En lång rad motiv ser fantastiska ut när långa slutartider används – från hektiska stadsgator till vågor som slår in. De mest utmanande bilderna är dock de där du måste panorera kameran för att kunna följa med ett snabbt motiv. Den bästa tekniken här är att manuellt välja en enskild AF-punkt i sökaren, hålla den på motivet när det rör sig och använda kontinuerlig autofokus för att hålla det skarpt. Här visar vi ytterligare några tekniker.

SatsaParorelseoskarpa1-Wordpress

1. Leta efter det ovanliga. Vi är vana vid panoreringsbilder tagna från kanten, men försök hitta en ovanlig vinkel som kan komplettera rörelseoskärpan.

SatsaParorelseoskarpa2-Wordpress

2. Väldigt korta slutartider kan faktiskt helt ta bort känslan av rörelse från väldigt snabba motiv.

Testa oskärpeeffekter i Photoshop för att förbättra en statisk bild.

SatsaParorelseoskarpa3-Wordpress

3. Ibland behöver du inte en speciellt lång slutartid för att fånga rörelseoskärpa. Den beror på hur snabbt motivet rör sig, och hur nära kameran det befinner sig.

SatsaParorelseoskarpa4-Wordpress

4. Se landskapen med nya ögon genom att använda en lång slutartid och flytta kameran. Testa att fota från en bil som rör sig framåt – se bara till att det inte är du som kör.

Sätt igång

• Fota i Bländarförval och välj en liten bländare och ett lågt ISO-tal för längre exponeringar.

• Använd en bakgrund som skapar ränder för att överdriva känslan av hastiget när du panorerar med ett motiv.

• Använd ett polariseringsfilter, eller ett gråfilter för att göra slutartiden längre i ljusa förhållanden.

• Experimentera med blixt och långa exponeringar för att skapa en blandning av skärpa och oskärpa.

• Var inte rädd för att förstärka mängden rörelseoskärpa i Photoshop när du bearbetar bilden i efterhand.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.