Kertész på Fotografiska

Aktuellt 2 mar 2012

Mellan den 16 mars och 27 maj 2012 kan du besöka Fotografiska i Stockholm för att se en fotoutställning med bilder av André Kertész.
Henri Cartier-Bresson sa en gång om sig själv, Robert Capa och Brassaï: ”Whatever we have done, Kertész did first”. Han syftade på André Kertész, en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I utställningen My France visar Fotografiska de en gång försvunna verken från André Kertész tid i Frankrike.

André Kertész föddes 1894 i Ungerns huvudstad Budapest. Sitt första fotografi tog han redan 1912. Motiven bestod av släkt och vänner och den ungerska landsbygden. Efter första världskrigets slut, bosatte sig Kertész i Paris. Staden var då den lysande medelpunkten i det europeiska kulturlivet, och genom att medverka återkommande i Lucian Vogels magasin VU, gjorde sig Kertész snabbt ett namn i Paris kreativa kretsar.

– André Kertész banbrytande fotografiska stil har gjort att han blivit kallad surrealist, men närmare sanningen ligger att kalla honom avantgardist. Med sina abstrakta, poetiska och precisa fotografier förtjänar Kertész att bli kallad en av fotografins mästare. Han har influerat många stora fotografer, och blivit stilbildande inom inte minst bildjournalistiken, säger Maria Patomella, Fotografiskas curator.

Flertalet av de verk som presenteras i utställningen My France var länge försvunna. 1936 lämnade André Kertész Frankrike för att arbeta inom den blomstrande tidnings- och magasinvärlden i New York. Kertész lämnade sina printar och negativ hos vännen och agenten Jacqueline Paouillac. Under 1940-talet, då nazisterna ockuperade Paris, var Paouillac rädd att bli påkommen med att inneha Kertész ”degenererade konst”. Hon reste därför till en avlägsen del av södra Frankrike. Kertész fotografier lade Paouillac i en väska som hon sedan grävde ned. Det dröjde till 1963 innan André Kertész återvände till Frankrike för att gräva upp sina verk.

– Fotografiska har snart varit öppet i två år. André Kertész var en av de fotografer vi drömde om att få ställa ut när vi fortfarande bara befann oss på planeringsstadiet. Fotografierna som gömdes för nazisterna hör till Kertész främsta, och vi är stolta över att kunna presentera dem för våra besökare, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.