SE BETTINA RHEIMS BILDER PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 29 apr 2016

Fotografiskas utställning I’ll be your mirror, presenterar Bettina Rheims fotografi genom flera decennium, och ger speglar på många plan: En människas utforskande av sig själv genom sin begåvning att lyckas fånga andra, hennes modefotografis spännande utveckling sedan 80-talet, och kanske främst – den spegel där betraktaren får syn på sig själv.

BettinaRheims-Wordpress
Bild: Bettina Rheims

 

Du ser det direkt, fast det inte syns i bild. Det pågår något där borta, där utanför, något som skaver, som utmanar den porträtterade – det som ger Bettina Rheims fotografier sin unika nerv. Oavsett om det är Hollywoodstjärnor, toppmodeller, genderstudier eller hennes egna sökande projekt, alla bär de det där signumet: Att både fotograf och den fotograferade tagit sig ur sin komfortzon och sökt sig vidare, längre ut, längre in än vad är annars brukligt. Men för att modet ska uppstå, att våga sig söka sig bortom schablonbilden av sig själv, så behövs det trygghet – och utmaning.

– Medan jag arbetar pratar jag mycket, så att den jag fotograferar inte känner sig övergiven. Under den tid som jag själv var modell minns jag hur ensam och utsatt man kunde känna sig. Efter att ha fått på make up och kläder så ställdes man bara där själv i tystnaden medan fotografen plåtade. Jag gör tvärtom. Först skapar jag en trygghet, sedan genom förtroendet som då uppstår, kräver jag mod. Att bli fotograferad av mig ska vara en minnesvärd stund på ett positivt sätt, även om den kanske är utmanande, och då menar jag inte graden av nakenhet, berättar Bettina Rheims.

Hon är en av de få fotografer som tagit sig till absoluta toppen inom modefotografi. En position Rheims uppnått, och håller kvar, genom ständigt överraskande kreativa grepp, ofta på temat den kvinnliga kroppen. En kropp som är lika mycket själ som lust – egen lust. Lika väl fångat för världens största varumärken som för egna genderprojekt. Ofta med en laddad undertext av Rheims utforskande av sig själv i sina egna spår, medvetet eller omedvetet. Uppvuxen i ett intellektuellt konstnärligt hem med släktband till bankirfamiljen Rothschild fanns det tidigt mycket kreativitet i Rheims liv. Just att skapa sig själv, för att i betraktarens öga få finnas som den man vill vara, är ett tema som går igenom i Rheims karriär. Vilket blir tydligt i Fotografiskas utställning I’ll be your mirror.

– Namnet I’ll be your mirror kom till oss under ett möte med Bettina Rheims i Paris och utställningen speglar både Rheims själv, genom att visa så många olika delar av hennes fotografi, och givetvis alla de hon porträtterat i dessa starka berörande bilder. Vi är oerhört stolta över att nu på Fotografiska kunna dela med oss av den speciella erfarenheten som ett möte med Rheims verk är, berättar Pauline Benthede, Exhibition

Utställningen är producerad tillsammans med the Maison Européenne de la Photographie, Paris, och kommer att visas på Fotografiska fram till och med den 12 juni 2016.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.