Missa inte Ruud van Empel på Fotografiska

Aktuellt 28 mar 2013

Ruud van Empel är en av samtidens mest originella fotografiska konstnärer, och just nu pågår en utställning med hans bilder på Fotografiska i Stockholm. Har du inte sett utställningen så rekommenderas ett besök. Du har fram till och med den 2 juni på dig,

RuudVanEmpel-WordpressBild: Ruud van Empel

Efter avslutade studier vid Academie Sint Joost i Breda (1976-1981) arbetade Ruud van Empel under några år som designer i många projekt för bland annat teatern och televisionen. Bland hans mest kända arbeten från den perioden märks designen för filmen Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium (1989) och för tv-serien Kreatief met kurk (1993/94). Under andra hälften av 90-talet började han alltmer arbeta med egna konstnärliga projekt. Med hjälp av sax och lim skapade han traditionella collage av bildmaterial från dagstidningar och magasin. Efter att ha bemästrat den digitala tekniken och Photoshop, började han utveckla en avancerad collageteknik. Efterhand slutade van Empel arbeta med existerande material och har sedan dess uteslutande använt sina egna foton. Den här utställningen är helt inriktad på van Empels självständiga arbeten.

Ruud van Empel har i sin digitala bildbehandling utvecklat en unik arbetsmetod. Av hundratals fotografiska fragment sammanställer han bilder som ser helt verklighetstrogna ut men som samtidigt frammanar en värld som aldrig existerat i den här formen. Denna paradisiska verklighet är i huvudsak befolkad av barn, som symboliserar oskuldsfullheten, vilket är ett genomgående tema i hans konstnärskap. Trots den slående skönheten är dessa arbeten långt ifrån otvetydiga; det är någonting som inte riktigt stämmer: vad är verkligt och vad är inte verkligt? Denna dubbeltydighet skapar ett fascinerande djup i Ruud van Empels arbeten, som med sina lysande färger och yppiga detaljrikedom är en sann fröjd för ögat.

I utställningen presenteras ett brett urval av van Empels viktigaste serier från senare år, inklusive World, där barn figurerar bland frodig grönska eller stirrar på betraktaren från en damm, och Moon som är dess nattliga motsvarighet, samt Venus, med sina attraktiva nakenstudier. Dessa serier, som rönt stora framgångar i utställningar världen över, föregicks av The Office(1995) där van Empel började utveckla sin digitala teknik. Utställningen erbjuder även ett urval av hans senaste arbeten, Souvenir, där van Empel lade till ett nytt och mycket personligt kapitel till sin samlade produktion, samt Generation, som utgörs av panoramaartade gruppfotografier.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.