Ricoh lanserar PX ny kompakt för tuffa förhållanden

Kompaktkameror 17 jun 2011

Utbudet av stöt- och vattentåliga kameror har under de sista åren ökat lavinartat, och nästa modell ut verkar bli Ricoh PX. Kameran kombinerar en 16 MP CCD-sensor med en 2,7” skärm och ser ut som en helt vanlig kompaktkamera. Men kameran är byggd med ett kraftigt hus och skall klara att befinna sig på upp till 3 meters djup i upp till en timme. Den skall dessutom klara att bli tappad från 1,5 meter, vilket är några decimeter mer än många av konkurrenterna. Kanske inte så mycket vid första anblicken, men fundera på vilken höjd du oftast håller din kamera om du skulle råka tappa den, så är det en väldig skillnad på 1,2 eller 1,5 meter om det skulle uppstå en diskussion om garantin.

Utvecklarna på Ricoh har tagit fram ett chassi som inte bara är tåligt, det är dessutom helt plant, vilket gör kameran lätt att ha med sig i till exempel fickan. När kameran startas skjuts zoomobjektivet ut ur huset och ger dig ett brett spann av brännvidder från vidvinkel motsvarande 28 mm upp till tele motsvarande 140 mm, ett totalt zoomomfång på 5x. Enligt Ricoh själva har man dessutom lagt till en teknik som man väljer att kalla Super Resolution som skall förlänga brännvidden till motsvarande 280 mm utan nästan någon som helst kvalitetsförlust i bildkvalitet. Något som dock är lite ovanligare idag är att kameran fortfarande är utrustad med en digital zoom på 4,8x.

Under skalet har Ricoh satsat på att göra en kamera som är enkelt och snabb att använda. Du skall kunna dra fram den och klicka av en bild utan att fundera över inställningarna. Vill du dock göra lite val inför din bild erbjuder kameran utöver ISO- och vitbalansinställning hela 24 olika motivprogram med spännande alternativ som matlagning, godis, party och cross processing. Kameran erbjuder även filminspelning i HD-readyupplösning 720p.

Nöjer du dig inte med kamerans originalfärg och stötkänslighet erbjuder Ricoh dessutom fem olikfärgade silikonskal som ytterligare skyddar din kamera från stötar och repor.

Kameran beräknas finnas i butik i början av juli och prislappen hamnar just under 2 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.