OLYMPUS LANSERAR FISHEYE OCH ULTRAVIDVINKEL

Nyheter 12 maj 2015

Nu utökar Olympus sitt utbud av objektiv med ett 8 mm fisheyeobjektiv, samt en vidvinkelzoom på 7-14 mm. Nykomlingarna ingår i Olympus M.Zuiko Pro-objektivserie vilken har siktet inställt mot proffs- och entusiastfotografer

Det nya zoomobjektivet M.Zuiko Digital 7-14 mm 1:2,8 PRO är den första vidvinkelzoomen i Olympus Pro-serie. Precis som de tidigare objektiven är det kompakt, har en förhållandevis låg vikt på 534 gram och ska, enligt Olympus, ge utmärkta optiska egenskaper från kant till kant.

Den optiska konstruktionen består av 14 linselement i 11 grupper, och här återfinns bland annat två asfäriska ED-linser, en DSA-lins, en asfärisk lins, tre Super-ED-linser, en ED-lins, samt två HR-linser. OlympusMZuikoDigital7-14mm28Pro-Wordpress

Bland objektivets funktioner som kan uppmärksammas återfinns manuell fokuskoppling som direkt låter dig växla mellan autofokus och manuell genom att du drar fokusringen mot kameran. I nederkant på objektivet återfinns en L-Fn knapp som du manövrerar med tummen till dina förinställda funktioner.

Objektivet är fullständigt vädertätat med 11 separata, skyddande tätningar. Närgränsen är dessutom korta 7,5 cm.

OlympusMZuikoDigitalED8mmFisheye18PRO-WordpressM.Zuiko Digital ED 8mm Fisheye 1:1,8 PRO har alltså en konstant bländare på f/1,8, och dessutom är närgränsen 2,5 cm. Förstoringsgraden ligger på x0,2 vilket gör att objektivet passar för exempelvis naturfotografer. Objektivet kan även passa för sport- och actionfotografering som fotar snabbrörliga motiv, landskap, panoraman, folksamlingar, interiör och arkitektur. Även dykare kan dra fördel av det nya fisheyeobjektivet då det är kompatibelt med en rad tillbehör via Olympus PPO-EP02-port.

Objektivkonstruktionen består av 17 linser i 15 grupper, däribland en asfärisk lins, tre Super-ED-linser, två ED-linser, en Super-HR-lins, samt två HR-linser)

Båda objektiven finns att köpa till sommaren 2015. M.Zuiko Digital ED 8 mm Fisheye 1:1,8 Pro kommer få ett cirkapris på 9 600 kronor, M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2,8 Pro kommer att få ett cirkapris på 12 990 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.