Fotografera rimfrost

Teknik 15 feb 2011
Bild: Guy Edwardes
Bild: Guy Edwardes

För att det skall bildas rikligt med rimfrost krävs kalla nätter med klar himmel – vilket vi lyckligtvis har ganska mycket av i Sverige under vintern. Dessutom är det ganska lätt att förutse i väderprognoser. Det krävs även att det inte blåser för mycket, eftersom det drar iväg fukten innan den hunnit frysa till. Men samtidigt måste du vara försiktig med imma och frost på dina objektiv, för att undvika det kan du helt enkelt låta din kamera ligga ute över natten, men håll batteriet inne i värmen, annars hinner du inte med många bilder innan det är slut.

Börja redan idag…
* Rimfrost bildas enklast i hålor, vilket kan vara bra att tänka på när du väljer plats.
* Var på plats tidigt – så snart solen kommer fram kommer rimfrosten att börja smälta och omformas.
* Variera brännvidden, vinklarna och kompositionen för att få omväxling i dina bilder.

För att exponera rimfrosten rätt gör du en mätning på frosten och ställer sedan in upp till 1,5 stegs överexponering med exponeringskompensationen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.