Färgstick

Guider 15 feb 2011
färgstick
färgstick

Färgstick är bland de mest vanliga problemen i digitala bilder. Om kameran lurades av svåra ljusförhållanden eller om du använde fel vitbalansinställningar, kan bilden uppfattas som antingen för varm (orange) eller för kall (blå). Det snabbaste sättet att fixa ett färgstick är att lägga till ett Nivåjusteringslager, välja pipetten Ange gråpunkt (den mittersta längst ner till höger i dialogrutan), och därefter klicka på en punkt i bilden som ska vara neutralt grå, oavsett hur mörk den är. Photoshop kommer att neutralisera det område du klickar på och justera färgbalansen i resten av bilden utefter det.

Pipetterna för Vit- och Svartpunkt i dialogrutan för Nivåer fungerar på samma sätt, men Ange gråpunkt är vanligtvis den bästa för att ta bort färgstick, då den fungerar bra även om din bild inte innehåller några neutrala mellantoner, vilket innebär mindre manuell justering för dig. Vit- och Svartpunkt är mer lämpade för att justera det tonala omfånget så att svart verkligen är svart och vitt är vitt.

Snabblösningarna som presenteras nedan lyckas inte alltid med att ta bort färgsticken. Till att börja med har du kanske inte ett neutralt grått, vitt eller svart område i din bild att använda som referenspunkt: eller kanske förändrar snabblösningarna bilden för mycket åt det motsatta hållet, och t.ex. skapar hudtoner som ser för kalla ut. Det finns andra alternativ, exempelvis Fotofilter och Variationer/Färgvariationer, och verktygen för vitbalans i ACR – om du har CS3, Elements 5 eller nyare, kan du använda dessa även på JPEG-filer.

TIPS!
Du kan behöva klicka på några olika pixlar för att åtgärda färgsticket. Ha dock i åtanke att diskreta färgstick kan vara svåra att upptäcka för ögat – i nästa tips kommer vi visa hur du identifierar en neutralt grå ton som du kan klicka på.

Om din bild inte innehåller ett område med enhetlig grå färg, kan det hända att du klickar på enstaka bruspixlar eller andra färger. Försök att ställa in pipetterna på att sampla ett större område än en enda pixel: när du har pipetten markerad, högerklickar/[Ctrl]-klickar du någonstans i bilden och väljer 3×3 medel eller tom 5×5 medel i menyn (se skärmdump).

Dialogrutan för Nivåer hanterar först och främst tonkorrigeringar, så när du klickar med pipetterna påverkas även kontrasten. Om du inte vill att ton och kontrast ska ändras, ändrar du helt enkelt Nivåjusteringslagrets blandningsläge från Normal till Färg.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.