FOTA EN KLASSIKER

Teknik 9 maj 2015

Ta bra bilder av gamla bilar

FotaEnKlassiker2-Wordpress

Ända in i oktober kan du åka på bilträffar runtom i Sverige.

”Sådana evenemang ger fantastiska möjligheter till att öva på dig fotografering, eftersom de inte brukar vara lika vilda och mer avslappnade än evenemang som Formel 1”, säger motorsportfotografen Matthew Richards. ”Självklart är ett längre objektiv, som ett på 70-300 mm, användbart om du står en bit bort från banan, men ta med ett porträttobjektiv för att fota detaljer hos de många vackert renoverade fordonen som du kommer se under dagen. Testa att använda panorering för att återge en äkta känsla av hastighet, istället för att bara frysa de rörliga fordonen med korta slutartider.”

Sätt igång

  • Som Matthew säger, panorering är perfekt för veteranbilar, men kräver lite övning innan den stora dagen. Beroende på fordonets hastighet ställer du in en slutartid på mellan 1/60 och 1/125 sek och håller fordonet skarpt genom att följa det med kontinuerlig fokus. Svep mjukt dina höfter medan fordonet passerar, utan att sänka din kamera för tidigt.
  • Slow sync-blixteffekter kan också fungera bra vid motorsportevenemang, särskilt när ljusnivåerna faller. Återigen beror slutartiden på motivets hastighet, men testa mellan 1/8 och 1/60 sek med synkning på bakre ridån så att blixten fyras av i slutet av exponeringen.

FotaEnKlassiker1-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.