Dramatiska porträtt

Teknik 7 okt 2013

Skapa annorlunda porträtt med blixt

DramatiskaPortratt-Wordpress

Fyllnadsblixt är inte bara användbart för att lägga till ljus där det inte finns något, eller för att diskret ta fram skuggdetaljer när du fotograferar i starkt solljus – det kan även användas för att ge sommarporträtten ett annorlunda utseende.

Tricket här är att underexponera bakgrunden och låta blixten exponera huvudmotivet som vanligt. Resultatet blir ett den ljusblåa himmelen blir bläckig och intressant – det är uppenbart att bilden tagits på dagen, men den får en ovanlig kvalitet som många betraktare kommer ha svårt att förklara.

Även stränder passar bra för den här typen av teknik eftersom de ger rena kompositioner. Där finns inga bakgrundselement som förstärker skuggor från blixten, och du kan helt fritt experimentera med olika kompositioner. Du behöver dock inte fota mitt på dagen – solnedgångar fungerar nämligen särskilt bra, eftersom underexponeringen av bakgrunden mättar de varma färgerna.

Sätt igång

• Använd en extern blixt kopplad till kameran eller utlöst trådlöst.

• Växla till det manuella läget, välj en stor bländare och justera slutartiden så att bakgrunden underexponeras med 1-3 steg.

• Starta upp blixten och se till att den är placerat inom räckhåll.

• När du har tagit bilden så kontrollerar du exponeringen – histogrammet ska ligga till höger utan att det klippts i kanten.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.