FEM NOMINERADE TILL ÅRETS SVENSKA FOTOBOK

Aktuellt 29 jan 2016

2016 firar Svenska fotobokspriset 20 år, och nu har man presenterat vilka fem böcker och författare som är nominerade till årets pris

SvenskaFotobokspriset-Wordpress2016 markerar 20-årsjubileet för Svenska Fotobokspriset. Nu presenteras årets fem nominerade fotoböcker och fotoboksförfattare. De nominerade är utsedda av en jury som även utser vinnaren som presenteras vid årets prisutdelning och gala på Rival i Stockholm den 19 februari.

I årets jury finns bland andra Anders Petersen, som tog emot det allra första svenska Fotobokspriset för 20 år sedan.

DE NOMINERADE

Klara Källström & Thobias Fäldt – Village (B-B-B-Books/VU)

Jenny Källman – The Rectangle’s Sharp Stare (Art and Theory)

Martina Hoogland Ivanow – Satellite +Circular Wait + Second Nature (Livraison books, Art and Theory)

David Magnusson – Purity (Bokförlaget Max Ström)

JH Engström – Tout Va Bien (Aperture)

De nominerade fotograferna visar med sina verk upp stor konstnärlig bredd i svensk fotoboksutgivning. Innehåll och konstnärskap spänner från dokumentärt foto i Källström och Fäldts Village, till utforskandet av att vara ofrivilligt betraktad i Jenny Källmans The Rectangle´s Sharp Stare. I Magnussons Purity uppmanas läsaren reflektera över hur egna erfarenheter påverkar hur vi tolkar ritualer och traditioner i andra kulturer, medan Hoogland Ivanows Satellite bland annat handlar om hur vi definierar oss i förhållande till varandra; hur förhållandet mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem. I JH Engströms Tout Va Bien finns däremot ingen röd tråd att finna. Istället är bildsviten en slags visuell poesi med starka självbiografiska inslag.

– Jag är imponerad av den skörd spännande, välarbetade och vackra fotoböcker som vi fått ta del av i juryarbetet. Det har varit mycket intressant att vara en del av detta, säger Anders Petersen, fotograf, jurymedlem och tidigare vinnare av Svenska Fotobokspriset.

Svenska Fotobokspriset delas ut den 19 februari klockan 18:30 på Rival i Stockholm. På plats presenteras samtliga nominerade författare och deras böcker under ledning av Kristofer Lundström. Vinnaren tar emot ett stipendium om 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.

Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.

JURYN

Anders Petersen: prisbelöntfotograf och fotoboksförfattare, bland annat Photobook of the Year på Paris Photo 2012.

Lotta Antonsson: konstnär verksam i Berlin, bland annat inom fotografi, collage och skulpturala installationer.

Per Lindström: fotograf, journalist samt pressforskare med fokus på den svenska bildjournalistikens historia.

Matilda Plöjel: formgivare, bland annat till 2014 års vinnare av Fotobokspriset ”Nagoya Notebook” av Anna Strand, samt driver bokförlaget Sailor Press.

Maud Nycander: prisbelönt fotograf och dokumentärfilmare. Hon har bland annat mottagit en Guldbagge för filmen Nunnan 2007 och nominerades för filmen om Palme 2012.

Mer information hittar du på www.svenskafotobokspriset.se.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.