Familjeporträtt

Guider 27 jun 2011

Vi börjar här med ett typiskt familjeporträtt, mättar av färgerna, utför lite Nivåmagi för att generera kontrastrika toner. Genom att använda Nivåer, kan du komprimera tonomfånget i den avmättade bilden och flytta distributionen av högdagrarna, mellantonerna och skuggorna.

Som med alla effektiva grafiska bilder, behöver du göra det där lilla extra; justera den färdiga bilden med manuell skuggning och efterbelysning. Verktygen Skugga och Efterbelys ger dig möjlighet att selektivt göra specifika tonområden ljusare eller mörkare – du målar alltså in ljus. Exponeringsinställningen kontrollerar hur mycket verktygen gör det valda omfånget ljusare eller mörkare. Lär dig hur man uppnår perfekta resultat, och spara en förmögenhet!

1 Mätta av din bild
Öppna en lämplig bild, och gå till Förbättra>Justera färg>Ta bort färg. Detta resulterar i en platt, monokrom bild, men fungerar som ett bra underlag för ytterligare justeringar. Vi gör detta genom att använda ett Nivåjusteringslager, så gå till Lager>Nytt justeringslager>Nivåer.

2 Gör högdagrarna ljusare
Först vill vi förstärka bildens högdagrar. I Nivåfönstret, tar du Högdagsreglaget och drar det till vänster. Fokusera på bilden, och justera reglagen till dess att högdagrarna är ljusa, men inte helt sprängda. Du kan göra ytterligare justeringar senare.

3 Öka kontrast
Ta Skuggreglaget och dra det till höger för att komprimera skuggorna. Kontrollera mellantonskontrast genom att ompositionera Mellantonsreglaget; vi drog det till vänster för att göra mellantonerna ljusare. Justera om både skugg- och högdagsreglaget för att undvika sprängda eller posteriserade områden.

4 Gör selektivt ljusare
När du är nöjd med effekten, trycker du på OK för att applicera den, och går till Lager>Gör till ett lager. Välj Skugga-verktyget. I Alternativraden sätter du Område på Mellantoner och Exponering på 10%. Nu kan använda verktyget för att göra olika områden ljusare, som mellantonsdetaljerna i hår t.ex.

5 Skugga högdagrarna
Använd Skugga-verktyget satt på Högdagrar för att göra högdagrarna i bilden ljusare, speciellt i ögonen på dina modeller. Du kan även Skugga bakgrunden för att se till att den är helt vit. Skugga-verktyget kan användas med Område satt på Mellantoner för att göra skuggområden i ansikten mörkare.

Skugga och Efterbelys effektivt
Skugga-verktyget gör tonerna ljusare och Efterbelys-verktyget gör dem mörkare. Med dessa båda verktyg kan du jobba mot specifika tonomfång – Högdagrar, Mellantoner eller Skuggor. Väljer du ett visst omfång skyddas de andra tonerna från att påverkas av verktygen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.