TA FLER RESEPORTRÄTT

Teknik 24 jan 2015

Lär dig arbeta med människor

TaFlerReseportratt1-Wordpress

Om du ska iväg på semester – varför då inte fokusera på porträtt? Utöver att fånga känslan på en plats är det ett bra sätt att interagera med lokalbefolkningen. Den amerikanska fotografen Jonathan Castillo fotar i princip bara lokala människor under sina resor. ”Jag gillar att träffa nya människor, och att resa är ett perfekt sätt att göra det på. Vissa av mina vänner var förfärade över att jag åkte till platser som Karlsbron i Prag och Plitvicesjöarna i Kroatien och inte fotade landskap.”

Hur kom Jonathan över sin blyghet? ”80 procent av de jag frågar låter mig fotografera dem. Ju fler du frågar, desto enklare blir det. Om du visar människor vilken typ av bilder du tar så kommer de se att du inte har en dold agenda och blir mer öppna för att bli fotograferade.”

TaFlerReseportratt2-Wordpress

Jonathan poserar och dirigerar alla sina motiv. ”Jag säger åt dem åt vilket håll de ska vända ansiktet, var de ska titta, var de ska placera händerna, och så vidare. Om jag vill ha ett mer seriöst uttryck ser jag till att jag ger ifrån mig samma vibbar. Om du är seriös och självsäker så kommer motiven följa dig i det.

Sätt igång

  • Jonathan rekommenderar ett mellanlångt fast objektiv, som ett 85 mm f/1,8, och gillar det kortare skärpedjupet vid stora bländare.
  • Fasta objektiv låter dig även flytta dig och tänka mer på kompositionen jämfört när du står still och zoomar.
  • Röriga bakgrunder dödar ett bra porträtt, så komponera om för att undvika det – och se upp med objekt som sticker upp från människors huvuden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.