D610 – Ny fullformatare från Nikon

Systemkameror 14 okt 2013

Nikons senaste fullformatskamera heter D610, vilken bland annat är utrustad med en 24-3-megapixelsensor i FX-format

Nikon D610 Den nya modellen erbjuder en ökad seriebildtagningshastighet jämfört med föregångaren D600. Nu är det sex bilder per sekund som gäller. Dessutom gör det nya tysta serietagningsläget det möjligt att fotografera nästan helt ljudlöst. Då minskas ljudet från när kamerans spegel fälls ned, så att det blir lättare att fånga flyktiga motiv som exempelvis vilda djur, i upp till 3 bps.

D610 har en CMOS-sensor i FX-format med 24,3 megapixlar. ISO-omfånget är 100–6 400, och det kan utökas upp till (motsvarande) 25 600 och ned till (motsvarande) 50.

Kameran innehåller samma EXPEED 3-bildprocessor som sitter i Nikons toppmodell, och autofokussystemet Nikon D610 Multi-CAM 4800 erbjuder 39 punkter. Systemet är kompatibelt med objektiv med kombinerad bländare upp till f/8 och känslighet ned till -1 EV (ISO 100, 20 °C). Autofokuspunkter kan väljas individuellt eller ställas in genom 9-, 21- och 39-punktslägen, och AF-lägen som dynamiskt AF-område och 3D-följning ser till att kameran alltid håller även de minsta motiven i fokus, oavsett hur oförutsägbara motivets rörelser är. Det ska nu även vara enklare att välja AF-lägen som AF-A, AF-S och AF-C utan att titta upp från sökaren.

Nikon D610:s system för motivigenkänning inkluderar Nikons RGB-sensor för mätning med 2 016 pixlars upplösning som analyserar varje motiv. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet via den optiska sökaren.

Nikon D610 är utformad för filminspelning i full HD, och den erbjuder samma D-filmegenskaper i full HD som finns i Nikons D800-modell. Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bildrutor per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklipp i full HD kan vara upp till cirka 29 minuter och 59 sekunder långa. Det går dessutom att spela in i full HD-upplösning (1080p) i både FX- och DX-format.

Via mikrofoningången kan du dessutom koppla in en extern stereomikrofon, och det finns även ett uttag för hörlurar.

Vidare kan Nikon D610 överföra en okomprimerad direktvideoström med 1080p till externa enheter och utsignalen växlar automatiskt till 1080i om en extern monitor används. Okomprimerade data skickas ut med den bildstorlek och bildfrekvens som anges, utan den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.

Nikon D610 har planerad säljstart den 18 oktober till ett rekommenderat pris på 18 190 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.