Canon PowerShot SX30 med 35x zoom

Kompaktkameror 1 okt 2010
Canon PowerShot SX30IS

Canon PowerShot SX30 IS är den nya herren på täppan i tävlingen om störst zoomfaktor hos en superzoomkamera i kompaktklassen. Kameran erbjuder nämligen ett 35x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 24-840 mm.

Med PowerShot SX30 IS kan du göra manuella inställningar, spela in HD-film och använda ett antal kreativa och automatiska fotograferingsmetoder. Andra detaljer som bör nämnas är en 2,7-tums vinklingsbar LCD-skärm och ett tillbehörsfäste som gör att du kan fotografera från olika vinklar och med många kompatibla Canon-tillbehör. Under skalet sitter dessutom en CCD-sensor på 14,1 megapixlar.

Objektivkonstruktionen består av flera linselement, inklusive ett UD-element (Ultra-low Dispersion) och ett Hi-UD-element, som kompenserar för olika typer av störande ljusfenomen. Hi-UD-element används ofta i Canons sortiment med professionella tv-kameraobjektiv, vilket garanterar högsta bildkvalitet trots en minskad totalvikt på objektivet.

PowerShot SX30 IS har utrustats med en nyutvecklad bildstabilisator som, enligt Canon, ska göra det möjligt att ta skarpa bilder med cirka 4,5 stegs längre slutartider jämfört med bildstabilisatorn avstängd. PowerShot SX30 IS är även utrustad med en USM-motor (Ultrasonic) och VCM-motorer (Voice Coil Motor) för snabb, precis och tyst zoomning och fokusering som, liksom den optiska bildstabilisatorn, fungerar för både stillbilder och videofilmer.

Den nya zoomramsfunktionen hjälper dig att följa avlägsna eller rörliga motiv vid fotografering med hög zoom. När du trycker på den särskilda genvägsknappen för zoomram dras objektivet snabbt in till ett av de tre förinställda utzoomningslägena, så att du får en bättre överblick på skärmen och kan söka efter motivet. Samtidigt markerar en rektangel det område som du ursprungligen zoomade in. När du sedan hittar ditt motiv igen och placerar det i det rektangulära området kan knappen släppas upp och objektivet dras ut igen till zoomläget. På så sätt kan fotograferingen återupptas i den ursprungliga inramningen.

Med PowerShot SX30 IS kan du spela in HD-filmer (i upplösningen 720p) med stereoljud och full optisk zoom, så att du kan växla från stillbilder till filmer med en knapptryckning. Fokus och exponering kan låsas och justeras vid filminspelning, och ett särskilt läge för dynamisk bildstabilisator minskar de kameraskakningar som uppstår när du filmar och rör på dig samtidigt. Resultatet ska, enligt Canon, bli en mer realistisk och stadigare bild. Smart Auto i videoläget kan identifiera 21 olika motivtyper. I det här läget beräknas och justeras automatiskt vilka inställningar som krävs för att optimera exponering, prioritera ansikten och förstärka ljusa färger. Resultaten kommer mest till sin rätt om du ansluter kamerans HDMI-miniport till en HDTV-skärm.

Om du vill kunna ta kort direkt och slippa göra inställningar manuellt finns funktionen Smart Auto, som med tekniken för motivigenkänning identifierar fotograferingsförhållanden och väljer från 28 olika variabler så att ett optimalt resultat uppnås. En mängd nya motiv har lagts till, inklusive motiv med kraftiga ansiktsskuggor vid starkt ljus och motiv i spotlight. Funktionen Smart blixtexponering kontrollerar dessutom styrkan i kamerablixten så att motiven får perfekt exponering både i makrobilder och vid motljus.

Fler kreativa fotograferingsalternativ som ger ett nytt perspektiv i bilder är effekterna Fisheye, Miniatyr, Affisch och Superintensiv. Läget Miniatyreffekt finns även tillgängligt för videofilmer, då motivet spelas in med en minskad hastighet på 6, 3 eller 1,5 b/s.

Varje bild i kameran kan märkas så att du enkelt ska kunna söka efter favoriter. De uppmärkta bilderna kan sedan grupperas med andra favoriter och enkelt hittas vid ett senare tillfälle. Bildvisningsfunktionen Smart blandare föreslår bilder som liknar den du visar och söker efter bilder på minneskortet som kanske har glömts bort eller som har missats i det stora biblioteket.

Det rekommenderade priset för Canon PowerShot SX30 IS är 5 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.