Återskapa klippta högdagrar

Guider 19 apr 2010

Öppna en överexponerad bild i ACR. För bäst resultat, bör bilden vara i Raw-format. En typiskt överexponerad bild kan ha ett helt tonomfång, men där de ljusaste högdagrarna är överexponerade. Det är här ACR:s Återställnings-reglage gör sitt jobb. Det finns inget motsvarande verktyg för att återskapa högdagrar i Photoshop eller Elements; gör du hela bilden mörkare med Kurvor eller Nivåer kommer välexponerade, mörka områden att bli för murriga.

Återskapa klippta högdagrar

Genom att öka Återställning till 100 drar du tillbaka de flesta högdagrarna, och återställer en del av färgerna i ljusa områden av bilden; de enda högdagrar som är bortom räddning är de allra ljusaste, t.ex. om det finns några reflektiva högdagrar, exempelvis i ett subjekts ansikte, men sådana sticker oftast inte ut i en välexponerad bild av ett soligt motiv.

Om du nu reducerar Exponering kommer det inte göra någon stor skillnad – du kommer faktiskt göra delar av bilden som är välexponerade mörkare utan att det har en effekt på de ljusaste högdagrarna. Du kan packa ihop väskan och vara nöjd med bilden i detta skede, men vi kan göra några finjusteringar till. För att ta fram mer detaljer, reducerar du Svärta och ökar Fyllnadsljus efter behov.

Svärta- och Fyllnadsljusjusteringarna gör de mörkare tonerna lite svaga, så för att motverka detta sätter du Kontrast på runt +35 – detta förbättrar kontrast och färg i mellantonerna utan att påverka de ljusaste eller mörkaste tonerna. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.