NIKON LANSERAR NYTT RAW-PROGRAM – RAW DEVELOPER PRO

Nyheter 28 feb 2014

Nikon har precis lanserat en betaversion av det nya RAW-bearbetningsprogrammet Raw Developer Pro, som med tiden ska ersätta Capture NX 2

Nikon-Wordpress

Raw Developer Pro är ett nytt program för att bearbeta och justera RAW-bilder som tagits med digitalkameror från Nikon.

Fram till idag har Nikon tillhandahållit möjlighet till bearbetning och justering av RAW-bilder som tagits med Nikonkameror genom programserien Capture NX som säljs separat. Även om ViewNX-serien med program för bildvisning och redigering som medföljer Nikonkamerorna har haft en del funktioner för justering av RAW-bilder har många användare efterfrågat mer avancerade funktioner för RAW-bildjustering. Nikon har därför tagit fram ett nytt program som gör det möjligt för användarna att få samma funktioner för RAW-bearbetning och justering som finns i Capture NX-serien, och det finns nu att hämta kostnadsfritt på Nikons webbplats via webbadressen http://beta.nikonimglib.com/.

Justeringsfunktionerna har utvecklats för RAW-bearbetning, och programmet innehåller funktioner för att bland annat justera vitbalans och exponeringskompensation. Picture Control – Nikons funktion för att ange bildegenskaper – stöds också.

Förutom bearbetning och justering av RAW-bilder har programmet samma funktioner som finns i Capture NX 2 för justering av aspekter som tonkurvor, ljusstyrka och kontrast, samt funktioner för att korrigera lateral kromatisk aberration och vinjettering som orsakas av objektiv i JPEG- och TIFF-bilder.

Om du använder två eller fler bildskärmar kan bildvisningsområdet utökas genom att du flyttar enskilda flytande paletter för varje justeringsfunktion. Det går även att kombinera två eller flera flytande paletter som kan flyttas ihop.

Visningen av programfönstret kan justeras efter behov. Det går att välja visning av miniatyrbilder, bildband, en bild och helskärm. Med visning av bildband kan miniatyrbilderna placeras över, under eller till vänster eller höger om bildområdet.

Dessutom finns det fönster för att jämföra bilder, oavsett om det är flera bildfiler eller en jämförelse av en viss bild före och efter justeringar. Om du förstorar en del av en bild när du jämför bilder förstoras automatiskt samma del av den andra bilden, vilket ska göra det enklare att använda justeringar när du ser huvudmotivet samtidigt.

Till skillnad mot det format som tidigare användes för att spara bilder där justeringar har gjorts används nu ett sidofilformat som sparar justeringsdata som en separat fil.

Genom att spara ursprungsdata som en oförstörbar fil kan användaren börja om med justeringen av RAW-bilder i det ursprungliga skick de hade när de togs, utan att ångra föregående justeringar.

Filtreringsfunktioner har byggts in i programmet, och gör det möjligt för användarna att hitta de bilder de letar efter genom att filtrera bilderna enligt kriterier som kameranamn eller objektivets brännvidd, baserat på taggdata. Dessutom kan satsvis bearbetning användas för att förenkla den besvärliga processen med att göra justeringar i flera bilder, och bilder kan överföras till ett annat program i 16-bitars TIFF-format efter RAW-bearbetning.

Raw Developer Pro kommer så småningom att ersätta det befintliga programmet Capture NX 2. RAW-bilder (med filtilläggen NEF eller NRW) som tagits med Nikons spegelreflexkameror, spegellösa Nikon 1-kameror med utbytbara objektiv, och Nikon CoolPix-kameror kan överföras till programmet för vidare efterbehandling. Utöver RAW-bilder kan programmet även användas för att justera JPEG- och TIFF-filer.

Under den period då Raw Developer Pro (betaversion) finns tillgängligt kommer Nikon att lyssna på de kommentarer, förfrågningar och förslag som lämnas av användarna på Nikons webbplats. Nikon kommer att använda förfrågningarna och förslagen för att förbättra programmet innan det lanseras officiellt senare under 2014.

Nikon kommer att fortsätta uppdatera och tillhandahålla support för det befintliga programmet Capture NX 2 under den tid då betaversionen av Raw Developer Pro finns tillgänglig. När den officiella versionen av Raw Developer Pro lanseras kommer Nikon dock inte längre tillhandahålla uppdateringar för Capture NX 2.

Befintliga Capture NX 2-användare kommer att informeras om det datum då Nikon inte längre har stöd för Capture NX 2.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.