Åtgärda överexponering

Guider 19 apr 2010

Öppna en överexponerad bild och lägg till ett Nivåjusteringslager. Om histogrammets graf är hoptryckt mot högdagrarna, och det finns viss skugginformation i bilden, kan vi inte dra Svartpunktsreglaget inåt utan att introducera klippning.

Korrigera överexponering med nivåer

Vad vi behöver göra i ett sådant fall är att flytta Mellantonsreglaget till höger och runt 0.70, för att göra bilden mörkare. Merparten av bilden kommer nu att se bra ut; men vissa delar där exponeringen till en början såg bra ut, kan nu vara för mörka.

Eftersom vi har använt ett justeringslager, kan vi redigera dess mask för att ta bort den mörkläggande effekten där den inte behövs. Klicka på maskens tumnagel (inte justeringens) för att arbeta på den, byt till Penselverktyget, och tryck på X om det behövs för att göra svart till förgrundsfärg. Sätt penselstorlek på 80 pixlar och hårdhet på 0%, och måla över de områden som är för mörka för att återställa dem till sina ursprungliga intensitetsvärden.

Reducera penselstorleken och måla över mer detaljerade områden. Om du gör några områden ljusare av misstag, kan du trycka på X för att byta till en vit pensel och måla tillbaka Nivåjusteringen. Med de mörkaste delarna av bilden maskade, kan du alternativ även göra bilden som helhet lite mörkare.

När du har maskat ett justeringslager för att förhindra att vissa områden påverkas, kan du ofta gå tillbaka och dra dina justeringar ett steg längre. I detta fall, eftersom vi har maskat de mörkaste delarna av bilden, kan vi trycka Mellantonsreglaget ännu mer till höger utan att bilden blir för mörk; vi kan även flytta Svartpunktsreglaget inåt en aning för att göra de mörkare mellantonerna en aning mörkare. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.