Sarah Moon på Fotografiska

Aktuellt 21 jan 2011
© Sarah Moon

Sarah Moon är en av våra mest renommerade samtidsfotografer, filmskapare och konstnärinnor, och hon har under de senaste 35 åren gestaltat kvinnor, djur, byggnader och natur i sitt originella, magiska universum. Hennes modebilder med sin avsaknad av klichéer gjorde henne känd, men är bara en liten del av hennes fotografiska arkiv.
Nu visar Fotografiska de mest publika och personliga bilderna ur Sarah Moons rika konstnärskap. Utställningen Sarah Moon 12345 är Fotografiskas huvudutställning under vintern/våren 2011 och innehåller över 200 bilder och två filmer. Utställningen visas mellan den 14 januari och 17 april.

– Sarah Moon har länge förfört oss med sina egensinniga, mystiska tolkningar av vår tid. Hennes sparsamma bruk av färg och tolkningen av skuggor och objektets konturer är unikt och placerar henne som en samtidens viktigaste, kvinnliga fotokonstnärer, berättar Jan Broman, konstnärligt ansvarig Fotografiska.

Bilderna som Sarah Moon har skapat för de franska modehusen Chanel och Cacharel, samt även de legendariska färgkompositionerna för Comme des Garçons talar alla ett egensinnigt, poetisk språk, både vad gäller plats och person. Allt som oftast representerar Moons bilder ett sökande efter det där svårfångade, oväntade ögonblicket, ibland både melankoliskt och makabert men alltid i rörelse. Hon planerar och iscensätter sina bilder minutiöst för att sedan vänta in det oväntade, ofta oskarpa ögonblicket i en förtrollande ljussättning.

– För en tiondels sekund ser jag en gnista av skönhet passera. Den lilla händelse som jag nästan missade och aldrig kommer att få uppleva igen, berättar Sarah Moon.

Utställningen på Fotografiska är lika mycket en tillbakablick som en vink om framtiden. Sarah Moon vill med sin 12345 uppdatera dåtiden och visar en samling av sina verk.

– Jag har byggt upp utställningen i fem olika delar i en filmisk ton snarare än som en bok med en början och ett slut. Jag har valt att berätta om utvalda sekvenser i mitt liv snarare än hela kapitel, säger Sarah Moon.

Om Sara Moon
Sarah Moon är född i England 1940. Efter den avslutade modellkarriären gjorde hon sig snabbt ett namn i den franska huvudstaden som en av de första, kvinnliga fotograferna inom haute couture. Hennes samtidigt extravaganta och mystiska kompositioner var en ny röst i 1970-talets Paris. Idag arbetar Moon primärt för sig själv och skapar bland annat kortfilmer baserade på sagor som Den lilla sjöjungfrun. Hennes första verk, Mississippi One var klar I början av 1990-talet och fick kultstatus i Japan.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.