Fujifilm satsar på vattentätt och GPS

Kompaktkameror 21 jan 2011
FujiFilm FinePix XP30

Det var naturligtvis bara en tidsfråga innan det skulle ske, men nu har alltså Fujifilm lanserat en vattentät kamera utrustad med GPS. Kameran heter FinePix XP30, är vattentät ner till 5 meter, och ska klara att tappas från 1,5 meters höjd. Kameran är dessutom dammtät, och klarar frysgrader ända ned till -10 grader. Vidare är den 2,7 tum stora skärmen reptålig. Alla användare har inte behov av GPS-funktionen, och därför erbjuds även en modell där funktionen är borttagen. Då heter modellen XP20.
XP30 ersätter XP10-modellen, och naturligtvis återfinns en hel del nyheter under skalet. Bland annat har kameran fått en sensor på 14,2 megapixlar, jämfört mot föregångarens 12,2. Zoomomfånget är dock, precis som hos föregångaren 5x, och kameran är utrustad med en optisk bildstabilisator. X10 vägde in på låga 111 gram, vilket ska jämföras med XP30 som väger hela 165 gram.

En intressant funktion i nykomlingen är Motion Panorama som automatiskt syr ihop upp till tre bilder för att skapa en panoramabild, och kameran erbjuder även ett antal Inbyggda retuscheringsfunktioner som beskärning, rotering och borttagning av röda ögon. Slutligen kan nämnas att XP30 klarar att filma i HD-upplösning (720p) i hastigheten 30 bilder per sekund.

Kameran finns i färgerna svart, silver, orange, blå, grön och vit, och väntas nå handeln under mars månad. Priset kommer att ligga på 2 195 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.