Panasonic lanserar ny spegellös i retrostil

Nyheter 1 aug 2013

Panasonic lanserar nu ännu en spegellös systemkamera i sin Lumix G-serie, och nykomlingen har fått beteckningen GX7. Bland specifikationerna noteras bland annat en elektronisk sökare som går att vinkla i 90 grader

Panasonic Lumix GX7

GX7 har ett kamerahus i retrostil, är tillverkad i en magnesiumlegering och erbjuds i färgerna svart eller silver. Under skalet sitter en nyutvecklad Digital Live MOS-sensor på 16 megapixlar som, enligt Panasonic, ska ge högupplösta bilder med mycket låga brusnivåer även i situationer med dåligt ljus. Sensorn ska prestera avsevärt bättre i det sammanhanget än sensorn i föregångaren GX1.

Videofunktionen klarar att filma i full-HD-upplösning (1 920 x 1 080) i bildhastigheten 50p och med stereoljud, och på kamerans baksida finns en tryckkänslig 3-tumsskärm med 1 040 000 bildpunkter. Skärmen erbjuder inställning av både autofokus och exponering genom ett tryck med fingret. Notera att det sistnämnda även gäller då du använder den elektroniska sökaren. Funktionen fungerar dessutom även i videoläget. Därtill är skärmen vinklingsbar uppåt och nedåt, och ska även erbjuda förbättrad prestanda i ljusa situationer jämfört med föregångaren.

Den elektroniska sökaren går att vinkla i 90 grader och har dessutom en ovanligt hög upplösning på 2,7 megapixlar, och klarar att återge cirka 100 procent av färgerna i Adobe RGB-omfånget. För att ytterligare underlätta fokuseringen så erbjuder sökaren en ögondetektor som automatiskt aktiverar autofokusering så fort du för ögat till sökaren.

Pin-point-AF-funktionen gör det möjligt att ställa in en förstoring på mellan 3x och 10x i steg om 0,1, och funktionen one-shot-AF gör att du kan använda autofokusen även när du har ställt in manuell fokus. Det gör att du snabbt kan ställa in grundfokus med autofokusfunktionen, och sedan enkelt fininställa genom manuell fokusering.

Gatu- och naturfotografen kan dra fördel av det ljudlösa fotograferingsläget och seriebildstagning erbjuds i hastigheter på upp till fem bilder per sekund i full upplösning.

GX7 ska kunna startas på 0,5 sekunder och kompatibiliteten med UHS-I (Ultra High Speed I) SDXC/SDHC-minneskort erbjuder snabb skrivning till kortet även när du tar RAW-bilder.

Bland kamerans 22 filter noteras ett nytt monokromt filter med vilket du kan skapa svartvita bilder med olika kontrast. Ytterligare ett nytt filterläge gör att du kan få kameran att framhäva specifika färger i svartvita bilder. Det ger totalt 22 olika filter

Bland övriga kreativa funktioner noteras en möjlighet till intervallfotografering. Samtidigt kan du med Clear Retouch-funktionen genomföra olika förbättringar direkt efter att du har tagit en bild, och med den nya Creative Panorama-funktionen är det möjligt att ta horisontella eller vertikala panoramabilder genom att göra tillägg i redan tagna bilder.

Kamerans två inställningsrattar, vilka är placerade på bak- respektive framsidan, gör det enkelt att använda det manuella exponeringsläget, såväl som de halvautomatiska lägena. Användarvänligheten kompletteras dessutom av de fyra funktionsknapparna och en möjlighet att lägga specialinställningar under en speciell flik i menyn.

GX7 är den första Lumix-kameran som har en funktion som klarar att fininställa bildernas kontrastinställning. Med funktionen kan du ställa in återgivningen av högdagrar och skuggor via den tryckkänsliga skärmen eller via inställningsrattarna. Inställningen kan sedan sparas i någon av kamerans användardefinierade lägen.

GX7 erbjuder Wi-Fi-uppkoppling, liksom NFC-funktionalitet (Near Field Communication). Det är därmed möjligt att koppla upp kameran mot din smartphone eller surfplatta när du vill skicka eller dela bilder och filmer med andra. Dessutom kan du använda din smartphone eller surfplatta som fjärrkontroll för att ytterligare underlätta användningen av kameran.

Panasonic Lumix GX7 kommer att levereras i två kit – ett med det nyutvecklade 14-42 mm 3,5-5,6-objektivet, och ett med det nya 20 mm f1,7-objektivet. Försäljningen startar under september månad.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.