NY SVENSK FOTOBOK

Nyheter 27 Nov 2017

För 175 år sedan spreds fotografin över världen, och var en dyr och svår teknik med få användare. Stegvis blev fotokonsten mer tillgänglig och numera är människan ett fotograferande släkte och kameran allas egendom.

Nu kommer fotohistorikern Björn Axel Johansson med boken ”Att se världen. Svensk fotografi under 175 år”, utgiven av Tekniska museet. Här berättar han om den teknik som bestämt vad som kunnat fotograferas, hur och av vem.

Boken beskriver de tekniska stegen i fotografins utveckling och de människor och livsöden som dokumenterats. Från silver och koppar till våtplåt, torrplåt och så småningom böjlig rullfilm. Uppfinningarna var många och fotografin fick snabbt ett brett användningsområde långt bortom det populära porträttet. Inte minst det medicinska fotot och uppfinningen av den för ögat osynliga röntgenstrålen, som revolutionerade medicinen genom skugglika bilder av människans inre.

Förutom berättelser om den fototekniska utvecklingen, svensk fotoindustri och handel uppmärksammas bland annat en rad vetenskapliga områden där fotografin varit en viktig stödteknik, exempelvis medicin, astronomi och arkeologi.

I samband med boklanseringen pågår Tekniska museets utställning ”Att se världen – den fotograferande människan”.

Fotohistoriker Björn Axel Johansson har tidigare varit rådgivare vid Bernadottebiblioteket på Stockholms slott, hos fotograf Lennart Nilsson och är nu verksam vid Tekniska museet i Stockholm. Han har tidigare publicerat en rad fotohistoriska arbeten, bland annat De första fotograferna [2005], Stora boken om familjebilder [2010] och Resan till Egypten/Drottning Victorias fotografiska liv [2012] samt ett större antal artiklar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.