Måla från grunden med Blandpensel

Guider 21 jan 2013

Vi har alla sett hur Photoshops Blandpensel uppträder med existerande pixlar från ett foto, men att använda det för att skapa en digital målning från grunden kräver en större förståelse för hur det här kraftfulla verktyget fungerar.

Att vara bekant med traditionellt målande hjälper till att lägga grunden när man ska komma underfund med de funktioner som den här Photoshop-penseln har att erbjuda.

En viktig detalj att lägga till i din Blandpensel-målarlåda är Verktygsförinställningspanelen. Det här är ett bra sätt att se till att man får konsekventa resultat och gör att du inte alltid måste komma ihåg inställningarna för vissa penselegenskaper, så lär dig att spara viktiga penslar i det här biblioteket.

När du börjar måla måste du bryta ner formerna till större sektioner – det är Blandpenseln bra på. Vi ser till att Färg på aktuell pensel (finns i Navigationraden) är inställd på Läs endast in enfärgade färger. Utan den här inställningen aktiverad kommer alla färgsamplingar du gör från bilden att inkludera alla pixlar från runtomkring destinationsområdet, och lägga till oönskade färger till penseln.

Nästa ikon i fältet är ”Fyll på penseln efter varje drag” som vi har på i det här skedet. Vi vill inte heller blanda för mycket i det här skedet, vilket innebär att vi växlar mellan Torr- och Fuktig-lägena i Egen-menyn. Notera de tilldelade värdena för de här inställningarna, eftersom det vänjer dig vid de variabler du måste redigera för att åstadkomma olika blandningar. När vi är redo att gå in mer på detaljerna, skapar vi ett nytt lager över vårt ”blocklager”. Om du gör det, se till att Prova alla är ikryssat.

I det här skedet jobbar vi med Fuktiga och Våta penslar, och när vi hittar en inställning vi gillar lägger vi till den bland Verktygsförinställningarna.

När man målar traditionellt gör trycket från penseln att kanvastexturen kommer med i bilden – ett bra sätt att förmedla detaljer. För att efterhärma det här måste man lägga till en textur till sin Blandpensel.

Steg-för-steg
Lägg till textur i Blandpenseln

01 Kanvaskänsla
I Photoshop CS6 har man förbättrat texturredigeraren i penselinställningarna avsevärt. Det finns två förinlästa texturer som är perfekta för att efterlikna kanvas: Ribbat – vågrätt och Kornig film.

02 Tjocka målardrag
Med tunga drag ser man inte mycket av kanvasen. För att åstadkomma den här effekten, använd Kornig film-texturen. Ge Skala ett högt procentvärde, håll Ljusstyrka lågt och ställ in Kontrast på lite mer än mitten.

03 Mer kanvas – mindre färg
För ljusare, detaljerade drag använder du en Platt spets-pensel. Ställ Skala högt, håll Ljusstyrka i mitten men den här gången sänker vi Kontrast till minussiffror.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.