Lär dig hantera blandpenseln

Guider 26 okt 2012

Blandpenseln infördes i Photoshop CS5, och den verkar göra samma jobb som Smeta ut. Precis som Smeta ut-verktyget gör, Blandpenseln det möjligt att måla över ett foto och förvandla pixlarna till färgade drag, viket gör att fotot ser ut som en målning. Om du kryssar för Smeta ut-verktygets Fingerfärg-ruta i alternativraden kommer det att lägga till lite av förgrundsfärgen i dragen, innan det blandas med de samplade färgerna i bilden. Blandpenseln kan göra ungefär samma sak med sitt blandningsalternativ. Finns det då några stora skillnader mellan de båda verktygen? Absolut! Blandpenseln kan producera mer naturliga målarliknande drag än Smeta ut-verktyget. Den här mångsidigheten beror på det sofistikerade utbudet av redigerbara kontroller i Blandpenselns alternativrad. Som namnet antyder låter Blandpenseln dig blanda förgrundsfärgen och färgerna i ditt foto. Smeta ut-verktyget låter dig bara stänga av och sätta på den här funktionen, men Blandpenseln låter dig ändra procenttalet för mixen för att producera mer subtila blandningar.

Tack vare dess extraalternativ, uppträder Blandpenseln mycket mer som en riktig målarpensel än det lite enklare Smeta ut-verktyget. Läs in-alternativet låter dig lägga mer eller mindre färg på spetsen, vilket gör att du kan producera kortare eller längre drag. Man kan också efterhärma olika stilar av målad media med Våt-alternativet.

Man kan rensa penseln från färg efter varje drag, så att den hämtar ny färg från fotot, eller så kan du låta penseln fyllas med olika färger för att producera en mer komplex och naturlig färgblandning.

Olika drag
Vi kommer visa hur du lär dig att bemästra Blandpenselns alternativ för att producera våta eller torra penseldrag. Man kan också lära sig att kombinera Blandpenseln med Photoshop CS5:s nya omfång av redigerbara borstspetsar, så att du kan skapa ett stort utbud av övertygande penseldrag och efterhärma många olika stilar, från impressionistiska färgklickar till mer exakta drag.

Tack vare Blandpenseln och CS5:s borstspetsar, kan man komma långt med bara lite konstnärlig talang och lägger man dessutom till en tryckkänslig stylus i mixen har man allt som behövs för att lyckas med sina bilder. Det här gör det möjligt att skapa mer realistiska drag som varierar i storlek och vinkel, precis som med en riktig pensel.

Förbättra Blandpenseln med olika spetsar

När du har valt Blandpenseln från verktygsraden, ändra arbetsytan genom att klicka på Målarfliken. Det här ger dig åtkomst till ett antal smidiga verktyg som kommer hjälpa dig att måla mer effektivt. Färgpaletten fungerar som en konstnärs palett, och låter dig ändra färgen på penselspetsen genom att klicka.

Genom att skrolla ner i penselförinställningsväljaren kommer du upptäcka en serie nya spetsar (som representeras av tydliga målarpenselikoner). De här spetsarna kan modifieras för att ge Blandpenseln en serie realistiska penseldrag. Du kan modifiera varje sådan penselspets genom att klicka i penselpanelen högst upp i penselförinställningsväljaren.

Penselpanelen låter dig ändra egenskaperna för den valda spetsen, som dess form, tjocklek och till och med antalet borst. Du kommer se en förhandsvisning av den sorts drag som den redigerade penseln kommer producera.

När du har valt en borstspets för din Blandpensel, följ vår trestegsguide nedan för att upptäcka hur du kan producera olika slags drag. Det här kommer hjälpa dig få en känsla för hur de viktigaste Blandpenselalternativen skapar olika målareffekter.

Steg-för-steg
Ändra Blandpenselns inställningar

01 Läs in din pensel

Välj Blandpenseln och en borstspets. Ställ in på Dry, Light Load och måla ett rött streck. Ställ in blandningsalternativen på Dry, Heavy Load. Det här skapar ett längre drag eftersom det finns mer färg på spetsen.

02 Blanda
Ändra förgrundsfärgen till gul. Ställ in penselns blandningskombination på Very Wet, Very Heavy Mix. Måla ett drag som överlappar de andra båda. Draget börjar med förgrundsfärgen gul, men plockar sedan upp och lägger till rött i blandningen.

03 Ändra spetsarna
Lägg till fler drag. Håll nere Alt och klicka för att sampla rött eller gult. Använd den grövre Round Fan Stiff Thin Bristles-spetsen för att lägga till extra textur i dina drag. Experimentera med olika blandningsalternativ för att utforska andra spetstexturer. Man kan nästan känna färgen!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.