Ljusmåla en bil

Teknik 26 Dec 2013

Ta stilfulla bilder av din bil med hjälp av ljuseffekter

LjusmalaEnBil2-Wordpress

Bilder av landskap i svagt ljus som får nytt liv med ficklampor och blixtar används ofta nuförtiden. Bilder av motiv målade med ljus är en helt annan sak. De eleganta linjerna på en bil kan se särskilt bra ut med den här tekniken, och du behöver inte äga en Lamborghini för att skapa resultat som sticker ut, vilket Michael Bosankos bilder på den här sidan visar.

LjusmalaEnBil1-Wordpress
Michael anlitades för att producera de här bilderna för BBC:s tv-serie Top Gear. ”Uppdraget såg enkelt ut på papper”, säger Michael. ”Kör in tre bilar av halvkombimodell i en studio, och dränk dem i ljus.” Den största utmaningen med att måla runt bilar är de reflektiva ytorna. Bilarna är i princip som speglar, vilket antingen kan ?förstärka ljuseffekterna eller förstöra bilden.

LjusmalaEnBil3-Wordpress

”Min tanke var att förstärka dragen hos varje bil, eller åtminstone tona ner ?mängden ljuseffekter så att när reflektionerna dök upp blev de istället en förbättring. Ljusspåren ska inte dominera huvudmotivet, men de ska heller inte hamna i bakgrunden.” Alla som vill testa det här måste hitta en plats som är fri från bråte och gatljus som reflekteras i bilen. En bländare mellan f/5,6 och f/8 är normalt tillräckligt. Om du använder kameran med en fjärrutlösare så kan du ställa in kameran i Bulb-läge och måla med ljus under längre perioder.

Sätt igång
• Använd ett stadigt stativ för att hålla bilden fri från kameraskak.
• Välj en ficklampa med gummihölje, eller åtminstone en som inte repar lacken.
• Använd färgad gel för att skapa spår som kompletterar färgen på bilen.
• Håll dig i rörelse – stannar du på en plats för länge så kommer även du att synas i bild.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.