BÖRJA TÄNKA I SVARTVITT

Teknik 17 jan 2015

Ta magnifika svartvita bilder av det du ser omkring dig

BorjaTankaISvartvitt1-Wordpress

Som du kanske redan har märkt i det här numret så erbjuder vi massor av härliga idéer för kreativ svartvit fotografering. Att läsa om dem är den enkla delen – nu vill vi att du ska börja använda dem. Det fina med svartvitt är att det kan appliceras på de flesta genrer – till och med naturbilder där du kanske tänker att du alltid bör återge de naturliga färgerna.

Pionjären och bildjournalisten Henri ­Cartier-Bresson tyckte att svartvit fotografering var det enda rätta, och fotade sällan i färg. Innan du börjar ska du dock tänka på varför du foto­graferar i svartvitt – du måste ha en bra anledning till att göra dig av med ­färgerna, annars blir det inget annat än en akademisk övning.

Omväxling är nyckeln till framgång

Neil Buchan Grant är en kreativ fotograf som ofta arbetar i svartvitt. Han har nått framgångar genom sina porträtt- och resebilder:

”Jag ställer in min elektroniska sökare på min Olympus OM-D E-M1 på svartvitt”, säger han.

”Normalt skriker bilder antingen färg eller svartvitt, och det är svårt att hitta en bild som passar båda lika bra.”

1. ”Den här bilden, tagen på en mosse på Irland, spottar färg rätt i ansiktet!”, säger Neil. ”Den togs från midjenivå när flickan närmade sig sin reflektion i objektivet med nyfikenhet och förvirring.

BorjaTankaISvartvitt2-Wordpress

2. Den här scenen tjänar på att du kan ändra individuella färgkanaler i bildbehandlingsfasen. Neil tog den med en OM-D E-M5 i den vida änden av ett 12-35 mm-objektiv.

BorjaTankaISvartvitt3-Wordpress

3. Mjukt ljus och stark kontrast är en ovanlig kombination. Här har Neil fotat sin modell vid ett stort fönster på ett kryssningsfartyg med ett 45 mm-objektiv och ISO 3200.

BorjaTankaISvartvitt4-Wordpress

4. ”Färg hade inte tillfört mycket i den här bilden, vilken ytterst handlar om komposition”, säger Neil. Justeringar av färgkanaler plockade fram detaljer i byggnaderna.

BorjaTankaISvartvitt5-Wordpress

Sätt igång

  • De flesta digitalfotografer fotar i färg och konverterar sedan till svartvitt i bildbehandlingsprogrammet, men du kan ställa in den ­elektroniska sökaren så att den visar en ­svartvit bild om du använder en spegellös kamera.
  • Om du konverterar från färg ska du inte bara köra Konvertera till gråskala i ditt pro-gram och och vara nöjd med det. Att arbeta med individuella färgreglage har stor effekt på tonerna i din svartvita bild.
  • Använd inte en svartvit konvertering för att dölja dålig teknik: mjuka ögon i porträtt eller en rörig bakgrund är fortfarande ett problem.
  • Svartvitt kan fungera med extra kornighet, men se till att inte lägga till digitalt brus.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.