GÄRNING – SE BILDER UR GÖTEBORGS KONSTMUSEUMS SAMLINGAR

Aktuellt 12 feb 2016

Från militära landskap och ett bokstavligt klättrande över museifasaden, till abstrakta åkningar i färg och fotografiska forskningsprojekt kring queeraktivism i Ryssland. För första gången visas en större utställning med nutida fotografi från Göteborgs konstmuseums samling. Närmare 20 konstnärer och fotografer medverkar, gemensamt för många av dem är betonandet av aktivitet, deltagande och handling

Den fotografiska bilden har ofta skildrat förändringar och händelser runt oss. Kanske kan man till och med påstå att fotografiet bidragit till att skapa förändringar i såväl medvetande som politik.

GoteborgsKonstmuseumHelgaHaenstam-Wordpress
Bild: Helga Härenstam

Idag bär de flesta av oss kameror och den digitala bildkultur vi lever i är mer intensiv och avancerad än någonsin tidigare. Fotografiet är resultatet av en aktiv handling som är nära sammanflätad med identitet, politik, gemenskap och engagemang.

 – Utställningen har ambitionen att möta fördomar och missförstånd om vad fotografi är, eller kan vara. Sedan de sociala mediernas genombrott på 1990-talet har teknik, social interaktion och användarskapat innehåll ibland slentrianmässigt kopplats samman med snabbhet och konsumtion. De medverkande fotograferna och konstnärerna i denna utställning belyser sätt att arbeta som är reflekterande, undersökande, djuplodande och forskande. I utställningen möter välkända namn som Annica Karlsson Rixon och Lars Tunbjörk en yngre generation fotografer som debuterade på 2010-talet, berättar intendent Johan Sjöström.

Göteborgs konstmuseum har en av Nordens största konstsamlingar med närmare 70 000 verk. Museet har sedan sin början förvärvat samtida konst och inte varit främmande för nya konstnärliga uttryck. I samlingen finns ett stort antal både äldre och nutida fotografier, och nya fotografiska verk köps in regelbundet.

GoteborgsKonstmuseumIngridOrfali-Wordpress
Bild: Ingrid Orfali

Medverkande:

Erik Berglin (f 1980), Ingrid Book (f 1951), Carina Hedén (f 1948), Per Hüttner (f 1967), Nanna Hänninen (f 1973), Helga Härenstam (f 1980), Annica Karlsson Rixon (f 1962), Clay Ketter (f 1961), Anders Kristensson (f 1958), Mårten Lange (f 1984), Maria Lindberg (f 1958), Tuija Lindström (f 1950), Ingrid Orfali (f 1952), Mija Renström (f 1968), Stig Sjölund (f 1955), Anna Strand (f 1979), Lars Tunbjörk (1956–2015), Maria Hedlund (f 1961), Dawid (f 1949).

Utställningen pågår mellan den 13 feb och den 10 april 2016.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.