SONY LANSERAR G MASTER-SERIE MED PREMIUMOBJEKTIV

Nyheter 11 feb 2016

Nu lanserar Sony en ny objektivserie med objektiv för de mest kräsna användarna, vilka kommer att betinga priser därefter. Först ut att lanseras är FE 24-70 mm F2.8, FE 85 mm F1.4 och FE 70-200 mm F2.8 OSS

SonyGMaster-Utvald

Nu har Sony lanserat sin flaggskeppsserie med utbytbara objektiv. G Master-serien innehåller från start tre fullformatsobjektiv för Sonys kameror med E-fattning, nämligen normalzoomen FE 24-70 mm F2.8, den fasta tele-/porträttoptiken FE 85 mm F1.4, och telezoomen FE 70-200 mm F2.8 OSS. De båda zoomobjektiven erbjuder alltså konstanta bländare genom hela zoomomfånget, vilket ger en fingervisning om, men även en bekräftelse på, att den tänkta målgruppen är ute efter det bästa som går att köpa för pengarna.

FE 24-70 mm F2.8

Det nya 24-70 mm-objektivet är en normalzoom med en målgrupp som exempelvis fotar porträtt, tar resebilder, bilder på olika event, eller helt enkelt behöver ett allroundobjektiv som fungerar bra i många sammanhang.

SonyGMasterFE24-70mmF28-Wordpress

Objektivet innehåller tre asfäriska linselement, bland annat ett nyutvecklat XA-element (extreme aspherical) som reducerar aberration och, enligt Sony, bidrar till att ge perfekt upplösning genom hela zoom- och bländaromfånget. Dessutom innehåller objektivet ett ED-element (Extra-low-Dispersion) och ett Super ED-element som ska hålla kromatisk aberration i schack, samtidigt som elementen ska maximera bokehn samt bildernas upplösning utan att tillföra onaturliga färgstick.

Vidare innehåller objektivet en 9-bladig bländare som ska ge en i det närmaste helrund form. Dessutom noteras Sonys Nano AR-reflexbehandling, vilken ska eliminera reflektioner, och säkerställa bra kontrast och klarhet.

Det är en SSM-motor (direktdriven ultraljudsmotor) som sköter fokuseringen i objektivet, och det är en konstruktion som i de flesta lägen är både tyst och snabb, och därför borde fungera bra både i stillbilds- och filmsammanhang.

Ett objektiv i den här klassen bör även klara tuff hantering, och därför är den här nykomlingen även vädertätad för att motstå både damm och fukt. Vi noterar dessutom en AF/MF-knapp, och en fokuslåsknapp.

FE 85 mm F1.4

Det nya fasta 85 mm-objektivet har bland annat siktet inställt på porträttfotografer, och innehåller ett nyutvecklat XA-element (extreme aspherical), men även tre ED-element vilka samarbetar för att fokusområden ska registreras med hög upplösning, samtidigt som oskarpa områden i bilden verkligen ska bli riktigt oskarpa. Värt att nämnas i det här sammanhanget är att bländaren arbetar med hela 11 bländarblad, och det är den största mängden bländarblad någonsin i ett Sony A-objektiv, vilket bör ge en mycket bra bokeh.

SonyGMasterFE85mmF14-Wordpress

Vidare har det nya objektivet Sonys Nano AR-reflexbehandling vilken ska eliminera både ljusfläckar och spökbilder. Och behandlingen ska, enligt Sony, även fungera effektivt vid fotografering av bakgrundsbelysta motiv.

Fokuseringen sköts av en SSM-motor av ringtyp (ultraljudsmotor), och det bör noteras att även det här objektivet är väderskyddat.

Därtill är objektivet utrustat med en bländarring där du kan välja att bländarstegen ska bekräftas med klick eller inte. Även ett AF/MF-reglage finns tillgängligt, samt en fokuslåsknapp.

FE 70-200 mm F2.8 OSS

Telezoomen FE 70-200 mm F2.8 OSS innehåller en bildstabilisator (OSS, Optical Steady Shot), vilket gör att den bör passa bra för fotografering av exempelvis djurliv, sport, bröllop och dylikt. Efter att ha studerat linskonstruktionen kan vi konstatera att objektivet innehåller XA-, Super ED- och ED-element, liksom Nano AR-reflexbehandling.

SonyGMasterFE70-200mmF28OSS-Wordpress

För första gången i ett A-zoomobjektiv har Sony valt att implementera ett flytande fokussystem i den här modellen, och det bidrar bland annat till den ovanligt korta närgränsen på 96 centimeter. Enligt Sony gör konstruktionen även att AF-prestandan hålls optimerad både under stillbilds- och videotagningar.

I objektivets inre sitter en SSM-motor (ultraljudsmotor), plus dubbla linjära motorer, vilka arbetar tillsammans för att flytta större linselement snabbt.

Objektivet är väderskyddat, och frontlinsen har utrustats med fluoritreflexbehandling. Vi noterar även ett roterande stativfäste som ska göra det enkelt att montera av kameran från stativet.

Även 70-200-objektivet har en fokuslåsknapp, men även ett fokusavståndsbegränsningsreglage.

Slutligen kan nämnas att Sony även har aviserat lanseringen av två nya telekonvertrar – 1,4x och 2x –som kan öka 70-200-objektivets räckvidd.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.