Fotografera personliga stilleben

Teknik 4 apr 2013

Vem säger att stilleben måste vara stela? Testa istället att ge liv åt döda objekt

PersonligStilleben-WordpressBild: Victoria Ivanova

Den ryska fotografen Victoria Ivanovas intresse ligger i att ge statiska motiv både karaktär och själ. Hon skapar konstnärliga stilleben av klädnypor och grönsaker, men det är bildserien med päron och ett antal noggrannt utvalda tillbehör som har mött mest jubel.

”Alla mina päron ’beter’ sig som människor”, säger hon. ”Och de gör saker som vi alla gör, som att bli förälskade, hamna i problem och försöka gå ner i vikt. Det svåraste för mig är arbetet med att hitta ’rätt’päron i affären. Ibland kan en idé bli till en bild först efter två eller tre månader av letande.”

”Jag har förvandlat ett av mina rum i huset till en studio för stilleben. Allting är handgjort, och min man har hjälpt mig bygga bordet och bakgrundshållaren. Jag använder en Canon 5D Mark II och ett 50 mm f/1,4-objektiv för att ta bilderna. Ljuset kommer från en ’ljusborste’som jag har gjort: det är en liten blixt med sex LED-lampor. Jag lägger på handkräm på glasen för att göra ljuset mjukare, och använder den sedan för att belysa motivet under exponeringen på 8-13 sekunder i komplett mörket.”

Sätt igång

  • Ha alltid en idé innan du letar efter lämpliga motiv.
  • Leta efter de billiga frukterna i affären, eftersom det ofta är där de missbildade exemplaren hamnar.
  • Använd stora bländare för att skapa ett kort skärpedjup, vilket hjälper betraktaren att fokusera på en specifik del av motivet.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.