Man Ray på Mjellby Konstmuseum

Aktuellt 3 apr 2013

Mellan den 15 juni och 15 september visar Mjellby Konstmuseum, strax utanför Halmstad, en utställning med verk av konstnären Man Ray. Bland annat visas ett antal av hans experimentella svartvita fotografier. 

ManRay-WordpressBild: Man Ray

Man Ray är en av 1900-talets mest mångsidiga och uppfinningsrika konstnärer. Mest känd är han för sina experimentella svartvita fotografier där han med teknikens hjälp bröt ny mark. Men fotografi var bara ett av många uttryckssätt. I sommar visar Mjellby Konstmuseum bredden i hans konstnärskap och hur han genom sitt innovativa konstnärskap drev surrealismens uttryck framåt.

Amerikanen Man Ray (1890-1976) var en viktig gestalt inom både dadaismen och surrealismen, men han rörde sig mellan modernismens alla konstnärsriktningar och verkade i både Europa och USA.

Utställningen, som består av över hundra verk, visar fotografi, film, teckning, objekt, måleri, grafik och skulptur. Man Ray var alltid fokuserad på det uttryck som skulle uppnås, tekniken var ett sätt att nå dit. Flera av verken i utställningen hör till hans mest berömda, men publiken får också se mindre kända verk som sällan visats internationellt. Man Rays konstverk bildar ett eget fascinerande universum med symboler och tecken som återkommer över tid och i olika former. Innovatören Man Ray låg alltid i framkant. Hans experimentlusta drev på konstens utveckling och gjorde honom till en av 1900-talskonstens giganter.

Utställningen är producerad av Mjellby Konstmuseum i samarbete med Öregaard Museum i Danmark. I samband med utställningen ges även en katalog ut. Utställningen kommer även att visas på Öregaard Museum och på Millesgården.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.