35 OCH 45 MM F/1,8-OBJEKTIV FRÅN TAMRON

Nyheter 2 sep 2015

Nu lanserar Tamron två nya objektiv med fasta brännvidder – ett 35 mm f/1,8, och ett 45 mm f/1,8. Företaget passar samtidigt på att ta ett helt nytt helhetsgrepp på hela den professionella SP-serien

TamronSP35mm_F_1-8_Di_VC_USD-Wordpress

Tamron tar nu ett nytt helhetsgrepp om företagets objektiv i den professionella SP-serien (Superior Performance), och det gör man genom att lansera två nya objektiv med beteckningarna SP 35mm F/1.8 Di VC USD och SP 45mm F/1.8 Di VC USD. Bland annat har detaljer kring handhavande, ytmaterial, utformning av bländarring och montering av motljusskydd fått en helt ny design sedan tidigare modeller.

Båda nykomlingarna har inbyggd bildstabilisator (VC, Vibration Compensation), och enligt Tamron ger bildstabilisatorlösningen i 35 mm-objektivet en vinst på drygt tre steg, medan lösningen i 45 mm-objektivet ger en vinst på cirka 3,5 steg. Notera dock att den kommande Sonymodellen inte har någon inbyggd bildstabilisator, då detta finns inbyggt i kamerahuset.
Vidare erbjuder objektiven korta närgränser. För 35 mm-modellen ligger närgränsen på blott 20 centimeter, vilket får beskrivas som unikt i sammanhanget. 45 mm-modellen ligger inte långt efter, utan erbjuder en närgräns på 29 centimeter.
35 mm-objektivet har 10 linser i 9 grupper, varav två är asfäriska, en är en LD-lins (Low Dispersion), och en är en XLD-lins (eXtra Low Dispersion). 45 mm-objektivet består å sin sida av 10 linser i 8 grupper, varav två asfäriska linser och en LD-lins.
Båda objektiven är utrustade med linser som är reflexbehandlade (coating) med Tamrons ytbehandlingar eBAND- (Extended Bandwith & Angular-Dependency) och BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) vilka effektivt ska motverka både spökbilder och ljusfläckar. Två fotografer som var inbjudna på lanseringen kunde vittna om att ytbehandlingarna effektivt motverkade de nyss nämnda ljusproblemen.

TamronSP45mm_F_1-8_Di_VC_USD-Wordpress

Autofokussystemen i de båda nykomlingarna bygger på ultraljudsmotorer av ringtyp, vilket borgar för tyst och snabb fokusering, och båda objektiven erbjuder dessutom manuell fokusövergång.

Bländaren i båda objektiven är uppbyggd av nio bländarblad, vilket ger en nästan helt rund bländaröppning, och utsidan på det främre linselementet har en fluoritbeläggning vilken bland annat motverkar vattenstänk och fingeravtryck. Dessutom är objektiven väderskyddade och utrustade med fuktavvisande tätningar på kritiska punkter, som exempelvis fattningen. Den sistnämnda är för övrigt tillverkad i metall.

De båda nya objektiven kommer att börja säljas under oktober. Till att börja med kommer de att erbjudas i modeller för fullformatskameror och kameror med APS-C-sensorer med fattningar för Canon och Nikon, medan modeller med Sonyfattning kommer att lanseras vid ett senare datum. Tamron hade inga uppgifter om huruvida objektiven kommer att lanseras i versioner för spegellösa kameror, och några uppskattade slutkundspriser var inte heller fastställda när det här skrevs.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.