Hur ett fotografi blir till

14 Dec 2015

Tänkte att den här veckan ska jag gå in lite på hur ett av mina fotografier blir till, man kan ju tro att det bara är att ta ett foto.

Men det krävs mer än det, när man väl har hållit på några år så ökar man pressen lite på sig själv t.e.x nya motiv ”utanför bekvämlighets zonen” kan man kalla det.

Jag märker själv att jag lägger mera tid på research, det vill säga Google Earth m.m, kollar över vad det finns för tidigare foton tagna på stället, sedan kollar man över väder prognoser för den planerade utflykten, vilken tid som är bäst är morgon eller kväll så du fångar ”Gyllende timmen”, vad är då gyllende timmen? jo, den första och den sista timmen som solen skiner varje dag. Solljuset har under denna timme ett speciellt sken vilket oftast ger ovanligt vackra foton. Tänk på en röd och dramatisk himmel, gyllene kullar och skuggor som sträcker sig en bra bit över marken.

För att kolla när den inträffar så finns det olika Appar att ladda ned.

När man väl har planerat så är det bara att ge sig iväg ut, i detta fall så hittade jag ett ställe ca 2 mil bort som jag ej besökt innan, så det tog mig 25 minuter med bil men ibland kan jag lägga ner flera timmar bara på att köra.

Torpa utanför Falköping     bakom kameran bild
                                                   Torpa utanför Falköping bakom kameran bild

Så här såg det ut bakom kulisserna kortet tog jag med min surfplatta, på den här bilden kan man se att den gyllene timmen är över redan och det börjar övergå till dag, så när man ofta ser foton tagna så ska man tänka på att när man väl ser bakom kameran ser det inte alls lika exotiskt ut :)

 

Torpa utanför Falköping
                                                                            Torpa utanför Falköping

Här har vi den slutgiltiga bilden, jag hade tur att jag fick fångat det rosa/röda som ibland uppstår med soluppgång eller solnedgång, vad jag tänkte med fotot är ledande linjer i landskap plus lite kullar och självklart vinterkänslan, jag jobbar med Lightroom med alla mina foton, minmalt i Photoshop – lite där ibland för skärpa etc men försöker oftast få en slutgiltig bild i min kamera så jag slipper timmar på redigering, och håller mig till en max gräns på 10-20 kort men det lär man sig med tiden att begränsa sig.

Nikon D810, F/11, 62 sek exponering, Iso-200, 34 mm Tamron

Bigleestopper

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.