Värm upp en bild

Guider 4 okt 2010

Ibland behöver du färga om delar av eller hela din bild. Om ett porträttsubjekts klänning har en tråkig färg, är det inte svårt att ändra den: en markering och en Nyans/Mättnadsjustering eller Ersätt färg fixar det normalt, och du kan även färga om hår på ett liknande sätt. Du kan även använda färg för att ändra stämningen i en bild. Detta är speciellt effektivt om du vill skapa en look som inte ser justerad ut. Vi har föreslagit några effekter för porträttbilder nedan, men principerna – förstärka eller dämpa färger för att belysa viktiga objekt eller områden och skapa kontrast – kan appliceras på alla bilder.

Det kan vara lockande att använda en enkel mättnadsjustering på hela ansiktet, men gör inte det. När du ökar mättnaden förstärker du eventuellt brus som kan finnas kvar, och samtidigt skapar du en framtvingad look. Ansikten innehåller ofta grå och gula skuggor, och ökar du mättnaden på dessa kommer de att synas mer. Det finns mycket bättre sätt att förstärka röda och rosa färger, som kanalmetoden som beskrivs nedan.

FÄRGRETUSCHERING FÖR PORTRÄTT

LÄGGER DU TILL RÖTT kommer det att förbättra de flesta porträttfoton. Välj Rött i dialogrutan för Nyans/Mättnads meny för Ändra, eller fokusera på den röda kanalen i Photoshop och använd Ljusstyrka/Kontrast för att öka ljusstyrkan upp till fem punkter. Förutsatt att subjektet inte är svårt solbränt och redan väldigt rött, kommer denna justering att värma upp hudtonerna och skapa en hälsosammare look.

LÄPPAR KAN OCKSÅ förstärkas med lite extra rött. Markera dem noggrant och använd kanalmetoden ovan för att förstärka ljusstyrkan med 5-10 %.

HÅR SER OFTA bra ut med en färgförstärkning. Lassomarkera ett område inuti håret (en grov markering räcker), applicera ludd och invertera markeringen. Använd Nyans/Mättnad för att öka mättnaden med fem punkter, eller tio i Lab-läge. För en mer matt look minskar du istället mättnaden.

FÖR ATT FÖRBÄTTRA ÖGONFÄRG använder du en mättnadsförstärkning på fem punkter, vilket tar fram färgen i irisarna. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.